Welkom aan de Costa Cálida

Het binnenland intrekken via paden en wegen en de streek ontdekken … te voet, maar ook per fiets of te paard. Er heel mooie en interessante routes zoals bijvoorbeeld de Northwest Greenway, een natuurlijke route die langs het oude treinspoor van de stad Murcia naar Caravaca de la Cruz loopt. En als je opteert voor een speciale trektocht, raden we de Camino de la Vera Cruz aan, een oude pelgrimsroute tussen de Santuario de la Vera Cruz in Murcia met de Camino de Santiago.

Als er één plek is waar we nog steeds de Arabische cultuur kunnen opsnuiven, dan is het in de Ricote Vallei. De gemeenten Abarán, Murcia, Blanca, Cieza, Ojós, Ricote, Ulea Villanueva del Segura en uitgesponnen in een lommerrijke tuin, die slingert langs de oevers van de rivier Segura en ons brengt naar een idyllische wereld.

Bergbeklimmers en liefhebbers van bomen vinden hun uitdagingen in Espuña Carche in de Sierra, de Sierra de la Pila en Moratalla, waar je de hoogste piek in het gebied vindt, het massief van Revolcadores met een hoogte van 2015m.
Klimaatgemiddelden (jaarlijks)
Gem.max.temp.22 °CGem.min.temp.13 °CGem.regenval339 mmAantal vriesdagen>4 dAantal dagen zonder wolken91 dAantal uren zon2500 u
Te koop aan de Costa Cálida

Kenmerkend voor de Costa Cálida

De Mar Menor is een lagune in het zuidoosten van de regio van Murcia in Spanje. De lagune is gescheiden van de Middellandse Zee door een strook land, La Manga del Mar Menor genaamd. Deze “kleine zee” is bijna 170 vierkante kilometer en heeft 70 km kustlijn. Aangezien de lagune niet meer dan 7 m diep is is het water hier warmer dan de Middellandse Zee. Het werd daarom door de bekende zwemster en Hollywood actrice Esther Williams uitgeroepen als “het grootste zwembad ter wereld”. La Manga del Mar Menor. In de zestiende eeuw was hier een open baai met een lange sliert van dicht bij elkaar gelegen eilandjes, welke door de tijd heen via sedimentatie werden gegroepeerd. Pas in de jaren ’60 werd deze plek ontdekt voor het toerisme en de gebouwen begonnen geleidelijk het landschap in te palmen.
De Manga is 21 km lang is en haar breedte varieert van 100 tot 1200 meter.
Bevolkingen worden gekenmerkt door hun cultureel erfgoed. Zo is bijvoorbeeld de d´Elx Misteri een middeleeuwse sacrolyrisch drama vermeld als UNESCO Werelderfgoed. Andere historische schatten dateren terug naar vervlogen tijden, zoals het El Palmeral palmbomenbos, in Elche, een andere vermelding op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De 200.000 exemplaren werden als kleine landeigendommen door de Arabieren geplant. De Costa Blanca heeft volop historische restanten die een beeld geven in het verleden. Murcia heeft een verrukkelijke keuken. De regio is steeds een kruispunt van culturen geweest en het toont dit in haar keuken. Iberiërs, Feniciërs, Byzantijnen, Carthagers, Romeinen en Arabieren die dit gebied doorheen de eeuwen bewoonden, brachten nieuwe producten mee, maar wisten hoe te profiteren van het inheemse, met behulp van de zon, bodem en water in onze regio. Bovendien heeft deze bevoorrechte kust een rijk binnenland vol kleine boerderijtjes, waterrijke en bosrijke gebieden welke tal van grondstoffen geven voor onze keuken geven als basis voor veel gerechten vol van heerlijke smaken. De traditie leeft met nieuwe begrippen in de keuken, waar de recepten opnieuw worden uitgevonden en geactualiseerd. Ondanks hun verschillen, delen ze een gemeenschappelijke basis: het gebruik van de beste producten. Ervaar zijn rijkdom en verwen je smaakpapillen!
Naast het ontspannen in de zon aan de Costa Calida, is het verkennen van de verschillende land-en berglandschappen en natuurgebieden een aanrader. Er zijn onder andere het Cabo de Palos zeereservaat en het Regionale Park San Pedro del Pinatar.
De Carthagers vestigden ooit een permanente handelspost aan de kust bij Cartagena, wat de Romeinen Carthago Nova noemden. Tijdens de Romeinse periode bestond Murcia niet, maar haar werkelijke grenzen kon de binnenkant van de provincie Hispania Carthaginensis geweest zijn. Onder de Moren die de grootschalige irrigatie, waarop Murciaanse landbouw afhankelijk is, hebben geïntroduceerd, werd de provincie bekend als Todmir. Het bevatte, volgens Idrisi, de 11e eeuw Arabische cartograaf van Sicilië, de steden van Orihuela, Lorca, Mula en Chinchilla. ALFONSO X EL SABIO (José Alcoverro y Amorós, 1892). En la escalinata de acceso a la Biblioteca Nacional de España, Madrid. Het Koninkrijk van Murcia werd onafhankelijk als een Taifa rond de Moorse stad Murcia na de val van de Omajjaden Kalifaat van Córdoba (11e eeuw). De Moorse Taifa van Murcia bevatte Albacete en een deel van Almería. Na de slag van Sagrajas in 1086 verzwolgen de Almoravide Dynastie de Taifas en herenigde het islamitische Spanje. Ferdinand III van Castilië ontving de oplegging van de Moorse koning van Murcia in 1243 onder de voorwaarden van het Verdrag van Alcaraz. ALFONSO X EL SABIO (José Alcoverro y Amorós, 1892). En la escalinata de acceso a la Biblioteca Nacional de España, Madrid. Op de gebruikelijke wijze, werden de moslims verdreven uit de steden, en Ferdinand’s erfgenaam Alfonso X van Castilië, die van de heerschappij over een grotendeels ontvolkt Murcia profiteerde, verdeelde de grens van het koninkrijk in drie regio’s voor administratieve doeleinden, welke hij respectievelijk toevertrouwde aan de Raden van Realengo, aan de kerkelijke Señores seculares, als beloning voor hun bijdrage aan de Reconquista, en de Militaire Orden gesticht in de 11e eeuw. Alfonso verenigde de Taifa van Murcia als Koning van Murcia en Señorio de Cartagena in 1266, en het bleef technisch een vazal koninkrijk van Spanje tot de hervormingen in de liberale grondwet van 1812. Murcia werd in 1982 een autonome regio. De Castiliaanse verovering van Murcia was belangrijk omdat het vooreerst toegang tot de Middellandse Zee en beëindigde de uitbreiding van het Koninkrijk van Aragon, naar het zuiden langs de kust.
Als gevolg van zijn intense historische traditie van overlappende culturen, de strategische ligging tussen de hoogvlakte van Andalusië en de Middellandse Zee, en zijn mediterrane natuur, heeft de regio Murcia een zodanig groot erfgoed opgebouwd. De talrijke overblijfselen en archeologische sites, zijn beschermde grotschilderingen, de Iberische periode, de pracht van het Romeinse Rijk en zijn stedenbouwkundige verfijning en smaak voor het theatrale, Visigotische steden, Arabische steden, kastelen, wachttorens, tempels en kerken van het christendom, de civiele en militaire gebouwen,… Enkele aan te raden bezoeken zijn het Romeinse Theater Museum, het Nationaal Onderwater Archeologie Museum in Cartagena.
Watersportfanaat? Het beste is om een bezoek aan de Marine Resort Mar Menor of de VVV-kantoren in Águilas en Mazarrón om apparatuur te huren of voor specifieke cursussen. De Costa Calida is de perfecte plek om te zeilen, kajakken, waterfietsen, kanoën, roeien, … Lucht? Uitzicht vanuit de lucht, de regio bekijken in zijn geografische grootsheid vol contrasten, kan via talrijke avontuurlijke sporten zoals paragliding, deathrides, zweefvliegen, ….. Veel plaatselijke bedrijven orgineseren dergelijke activiteiten afgestemd op het niveau van elke persoon. U kunt ook aan boord van vliegtuigen de regio overschouwen van de kust naar het binnenland. Voor de avonturiers is er ook de mogelijkheid van parachutespringen. Golfen Dankzij meer dan 300 dagen zon per jaar, milde temperaturen, mediterrane stranden en een onweerstaanbare keuken en cultuur maken het beoefenen van golf hier tot een belevenis, veel meer dan een sport. De regio met haar aanbod aan villa’s en luxe hotels, appartementen met zeezicht, exclusieve restaurants, scholen, sportcomplexen met tennis, paddle, sportscholen, spa’s en wat je maar kunt bedenken maken het uw verblijf kompleet. Bovendien liggen de luchthavens van San Javier en Alicante zeer dicht bij de golfbanen, en hebben een uitstekende infrastructuur en verbindingen met veel Europese steden.
Kleur, spektakel, muziek en folklore,… in overvloed wordt er gefeest in de regio Murcia. Het hele jaar door nemen dorpen en steden hun bezoekers mee in de sfeer van hun tradities. Festiviteiten in verband met religie, landbouw, geschiedenis, kunst of hun Carthaagse, Romeinse en middeleeuwse verleden. In het bijzonder de evenementen van internationale, nationale en regionale belang, die een belangrijke toeristische en culturele trekpleister zijn, een aantrekkingsmiddel voor een grote toestroom van bezoekers en toeristen en veel media-aandacht. Daarnaast, zorgen het goede weer en de kleine afstanden voor deze regio als de perfecte scenario voor openluchttentoonstellingen en -concerten, optochten en stoeten om te genieten van de locale gastvrijheid en vrolijke bevolking.

Toppers aan de Costa Cálida

Nieuwbouw in Roldan (Spanje, Costa Cálida)NEWBUILDTOPPER
Nieuwbouw in Roldan
(Spanje, Costa Cálida)
€ 259.950,-
2
2
155
Nieuwbouw te koop in Los Alcázares (Spanje, Costa Calida)NEWBUILDTOPPER
Nieuwbouw te koop in Los Alcázares
(Spanje, Costa Calida)
€ 359.000,-
3
2
222,27
Nieuwbouw te koop in San Pedro Del Pinatar (Spanje, Costa Calida)NEWBUILDTOPPER
Nieuwbouw te koop in San Pedro Del Pinatar
(Spanje, Costa Calida)
€ 199.900,-
2
2
Nieuwbouw te koop in Alhama de Murcia (Spanje, Costa Calida)NEWBUILDTOPPER
Nieuwbouw te koop in Alhama de Murcia
(Spanje, Costa Calida)
€ 170.000,-
3
2
Nieuwbouw te koop in Lorca (Spanje, Costa Cálida)NEWBUILDTOPPER
Nieuwbouw te koop in Lorca
(Spanje, Costa Cálida)
€ 159.999,-
3
2