Stewardessen van Ryanair overwegen in augustus voor onbepaalde tijd te staken

Stewardessen van Ryanair overwegen in augustus voor onbepaalde tijd te staken

Stewardessen van Ryanair overwegen in augustus voor onbepaalde tijd te staken

Het cabinepersoneel (TCP) van de tien Spaanse Ryanair-bases wordt donderdag 28 juli opgeroepen voor een laatste 24-uursstaking. Er zullen 18 dagen van staking zijn geweest uit protest tegen de stopzetting, begin juni, van de onderhandelingen over de overeenkomst met de vakbonden USO en Sitpla, die duizend van de 1500 arbeiders van deze groep vertegenwoordigen. Welk pad gaat de TCP nu zal inslaan? Het lijkt erop dat de strijd nog maar net is begonnen.

Vertegenwoordigers van de twee vakbonden gaan opnieuw in debat over nieuwe acties. Op tafel ligt volgens de algemeen secretaris van de afdeling USO van Ryanair, Lidia Arasanz, de staking voor onbepaalde tijd. De aankondiging zou binnenkort worden gelanceerd en de staking zou kunnen beginnen in de eerste helft van augustus: tussen het einde van de eerste week en het begin van de tweede.

De CEO van Ryanair, Eddie Wilson, acht de dialoog met twee vakbonden die in januari 2019 als valide gesprekspartners werden erkend, onhaalbaar. De meningsverschillen tussen de twee partijen waren opmerkelijk voor kwesties zoals de sluiting van bases in Spanje, de daaruit voortvloeiende ontslagen of de oude praktijk om de Ieren in te huren via agentschappen zoals Workforce en Crewlink, naar Iers recht.

De standpunten van de twee partijen staan loodrecht tegenover elkaar en een verzoening is nog helemaal niet in het verschiet. Zoals het er naar uitziet zou dit conflict nog enkele maanden kunnen duren met tal van stakingsdagen en uitgestelde vluchten tot gevolg. Heb je een reis geboekt en kan deze niet of niet zoals voorzien doorgaan dan heb je als reiziger in de Europese Unie bepaalde gegarandeerde rechten.

Omboeking of terugbetaling

Bent u getroffen door de staking? U hebt de keuze tussen:

  • een gratis omboeking
  • een terugbetaling van de ticketprijs

Schadevergoeding

Is uw vlucht aanzienlijk vertraagd of geannuleerd en werd u hierover minder dan twee weken voor vertrek geïnformeerd? Dan hebt u recht op een forfaitaire compensatie.

Meer informatie hierover vind je op de website van het ECC (Europees Centrum van de Consument België).

(Bronnen: CincoDías 24/07/2022 & ECC België)