Spanje, een van de vier belangrijkste bestemmingen voor toeristen in 2022

Spanje, een van de vier belangrijkste bestemmingen voor toeristen in 2022

Spanje, een van de vier belangrijkste bestemmingen voor toeristen in 2022

Spanje is de vierde belangrijkste bestemming voor toeristen in 2022, achter Zwitserland, met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op respectievelijk de eerste en tweede plaats, volgens een rapport van het Mastercard Economic Institute.

De studie, die belangrijke informatie verzamelt over de huidige situatie van het toerisme in 37 markten, benadrukt dat de positieve evolutie van de pandemie en de terugkeer naar de normaliteit in een groot deel van de wereld, met uitzondering van sommige gebieden van Azië-Pacific, de reservaties voor reizen hebben gestimuleerd.

Zo overtroffen eind april de wereldwijde boekingen van vakantievluchten het niveau van 2019 met 25% eind april, terwijl korteafstandsvluchten met 25% toenamen en de gemiddelde boekingen met 27%.

Bovendien overschreden de wereldwijde boekingen van zakenvluchten in maart voor het eerst het pre-pandemische niveau, met een groei op lange afstand met dubbele cijfers in april. De terugkeer naar kantoor was een bepalende factor.

Cruises, bussen en treinen zien een sterke stijging van de uitgaven in 2022, wegens de versoepelingen van de Covid-beperkingen. De wereldwijde cruise-uitgaven stegen van januari tot eind april met 62%, hoewel ze onder het niveau van 2019 blijven.

Bussen zijn hersteld tot het niveau van voor de pandemie, terwijl de uitgaven aan treinkaartjes per passagier 7% lager blijven. Daarnaast blijft autoverkeer over de weg aantrekkelijk, waarbij de uitgaven aan tolgelden en autoverhuur met respectievelijk bijna 19% en 12% toenemen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat reizigers het grootste deel van het jaar meer uitgeven aan ervaringen dan aan objecten, waarbij de ervaringsuitgaven nu 34% boven het niveau van 2019 liggen.

De gebieden met de grootste stijging van de uitgaven zijn bars en nachtclubs (72%) en pretparken, musea, concerten en andere recreatieve activiteiten (35%).

(Bron: Europapress 18/05/2022)