Paseo del Prado en Jardines del Buen Retiro, landschap van kunst en wetenschappen

Paseo del Prado en Jardines del Buen Retiro, landschap van kunst en wetenschappen

Paseo del Prado en Jardines del Buen Retiro, landschap van kunst en wetenschappen

In 2021 werd een nieuwe Spaanse site toegevoegd aan het lijstje van Werelderfgoed van de Unesco. Hierdoor is Spanje nu 49 geregistreerde werelderfgoederen rijk.

Dit culturele landschap in het stedelijke centrum van Madrid is sinds de oprichting in de 16e eeuw geëvolueerd als een met bomen omzoomde laan, de Paseo del Prado, een prototype van een Latijns-Amerikaanse laan. De wandeling heeft monumentale fonteinen zoals de Apollo-fontein, de Neptunus-fontein en de Cibeles-fontein, een iconisch symbool van de stad, omringd door emblematische gebouwen. De site vertegenwoordigt een innovatief idee van ruimte en stedenbouw dat overeenkomt met de verlichte absolutistische periode van de 18e eeuw. Gebouwen gewijd aan kunst en wetenschappen voegen zich bij andere gebouwen die gewijd zijn aan industrie, gezondheidszorg en onderzoek. Samen vertegenwoordigen ze het streven, op het hoogtepunt van het Spaanse rijk, naar een utopische samenleving gekoppeld aan het verlichte idee van democratisering van kennis, dat grote invloed had in Latijns-Amerika.

De 120 hectare van de Jardines del Buen Retiro, een overblijfsel van het Palacio del Buen Retiro-complex gebouwd in de zeventiende eeuw, vormen het grootste deel van het pand. De site omvat ook de Koninklijke Botanische Tuin, gerangschikt in terrassen, en de woonwijk Jerónimos, met een rijke verscheidenheid aan 19e- en 20e-eeuwse gebouwen met culturele en wetenschappelijke centra.

Bekijk hier het volledige overzicht aan Werelderfgoed in Spanje.

(Bron: Unesco 15/12/2021)