De mooiste dorpen van Spanje

De mooiste dorpen van Spanje

De mooiste dorpen van Spanje

Sinds 2011 heeft de stichting “Los pueblos más bonitos de España” ofwel de stichting “de mooiste dorpen van Spanje” op haar website en in de eigen toeristengids de mooiste dorpen van Spanje verzameld. Op dit moment staan er 44 dorpen op de lijst die volgens de experts van de stichting voldoen aan de strenge eisen om op de steeds groeiende lijst vermeld te worden. Een van de belangrijkste eisen is dat er niet meer dan 15.000 inwoners zijn waardoor veel mooie Spaanse dorpen al afvallen.

Spanje telt in totaal meer dan 18.935 dorpen die bij 8.116 gemeenten horen. Het gaat hier dan alleen om dorpen van meer dan 300 inwoners omdat alles daaronder niet echt als een dorp gezien wordt in Spanje maar meer als een “aldea” of gehucht. Elk dorp heeft natuurlijk zo haar charme en schoonheid en het is voor eenieder weer een andere ervaring maar de stichting heeft een lijst van de 44 mooiste dorpen van Spanje weten samen te stellen.

Eisen

De eisen om op de lijst van mooiste dorpen van Spanje te komen is dus het eerder vermelde maximale aantal inwoners van 15.000. Daarnaast moeten de woningen, straten en pleinen goed onderhouden zijn en zoveel mogelijk in originele staat of op verantwoorde wijze gerestaureerd zijn. Daarnaast moeten de dorpen goed onderhouden zijn wat betreft schoonmaak, verlichting, plantsoenen, zo min mogelijk of eigenlijk geen reclameborden etc., zo min mogelijk verkeer in de oude gedeelten etc.

Regels

Volgens Raúl Ortiz, verantwoordelijke voor de communicatie, krijgt de stichting heel veel aanvragen binnen van Spaanse dorpen die graag op de lijst willen komen omdat het een prestige kwestie is geworden en goed is voor het toerisme. Slechts 20 tot 25% van alle aanmelding zal ook daadwerkelijk beoordeeld gaan worden door een team van experts waarbij het aantal dorpen wat uiteindelijk op de lijst komen nog kleiner is. De dorpen die er wél in slagen om op de lijst te komen moeten per inwoner 1€ afdragen waarna ze vermeld zullen worden op alle mogelijk publicitaire manieren van de stichting en krijgen de dorpen borden bij de ingang van de gemeente waarop staat dat ze lid zijn van de selecte groep mooiste dorpen van Spanje. De dorpen hebben daarna de verplichting om de kwaliteit hoog te houden want een dorp kan ook de titel weer kwijtraken.

Samenwerking

Het idee van de stichting “Los pueblos más bonitos de España” komt vanuit Frankrijk waar men een soortgelijke stichting heeft sinds het jaar 1982 en waar inmiddels meer dan 157 dorpen staan ingeschreven als mooiste dorpen van Frankrijk. In Spanje werkt men inmiddels nauw samen met Turespaña, het Spaanse toerismebureau, en Marca España welke de stichting helpen om meer aandacht te krijgen voor het Spaanse “patrimonio” of cultureel erfgoed.

Regio’s en dorpen

Op dit moment staan er dus 44 dorpen op de lijst van mooiste dorpen van Spanje. De deelstaat Castilla y León heeft met 12 vermeldingen de meeste dorpen op de prestigieuze lijst staan gevolgd door Aragón met 11 dorpen.

In de deelstaat Andalusië (6) zijn het de dorpen Mojácar, Pampaneira, Lucainena de las Torres, Vejer de la Frontera, Zuheros en Frigiliana die op de lijst mogen staan.

In de deelstaat Aragón (11) zijn dat Valderrobres, Albarracín, Calaceite, Puertomingalvo, Rubielos de Mora, Cantavieja, Aínsa, Anento, Alquézar, SOS del Rey Católico en Ansó.

In de deelstaat Castilla y León (12) zijn het de dorpen Maderuelo, Medinaceli, Ayllón, Pedraza, Urueña, Frías, La Alberca, Mogarraz, Sepúlveda, Peñalba de Santiago, Ciudad Rodrigo en Candelario.

In de deelstaat Castilla la Mancha (3) zijn het de dorpen Valverde de los Arroyos, Alcalá de Júcar en Almagro die op de lijst staan.

In de deelstaat Cantabrië (3) zijn dat Santillana del Mar, Liérganes en Bárcena Mayor.

In de deelstaat Comunidad Valenciana (4) zijn het de dorpen Peñíscola, Morella, El Castell de Guadalest en Vilafamés die een plaatsje op de lijst hebben.

In Asturië (3) staan de dorpen Tejeda en Canarias, Torazo en Lastres op de lijst.

In Pais Vasco (Baskenland) (1) is het enige dorp wat op de lijst staat Laguardia.

Voor de regio Extremadura (1) staat als enige op de lijst Trujillo.

Informatie

Voor meer informatie over de dorpen, foto’s en kaarten kun je terecht op de website van de stichting “Los pueblos más bonitos de España” of kun je de reisgids kopen (alleen in het Spaans, Frans en Engels verkrijgbaar).

(Brons: SpanjeVandaag 11/03/2017)