Iedereen wil naar Spanje: sterk herstel toerisme

Iedereen wil naar Spanje: sterk herstel toerisme

Iedereen wil naar Spanje: sterk herstel toerisme

Spanje staat opnieuw op het podium van wereldbestemmingen die de voorkeur hebben van toeristen en de cijfers liggen dicht bij die van vóór de pandemie.

Nu de zomer zijn intrede doet en na de hoopvolle resultaten van Pasen, gaat het toerisme enkele maanden vol optimisme tegemoet. Precies, ook op het moment dat experts het herstel inluiden, na twee jaar onzekerheid door de pandemie. Spanje streeft ernaar om zich opnieuw te positioneren als een van de koninginnaties van de sector.

Volgens het onderzoek ‘Deciphering the travel sector 2022’ van Rebold staat het land dit jaar wereldwijd op de eerste plaats als favoriete Europese vakantiebestemming. Andalusië, de Canarische Eilanden en de Valenciaanse Gemeenschap zijn de favoriete plekken voor nationale reizigers, met de Spaanse kust als grote trekpleister.

De mensen van Madrid, Catalanen en Andalusiërs zijn van hun kant degenen die het meest reizen. Zonder strand zijn de voorkeursbestemmingen Madrid, Castilla y León en Aragón. De bergen, met 5% van de nationale reserves, verschijnt als de ‘gemarginaliseerde’ bestemming.

Spanje bereikt dubbele reserves dan voor de pandemie

De gegevens bevestigen de wens om terug te gaan naar de zomer. In Spanje is het aantal mensen dat hun vakantie maximaal drie maanden van tevoren boekt aanzienlijk gestegen tot 81,48%, vergeleken met 43,50% vóór de pandemie.

Evenzo benadrukt het dat de reiziger kiest voor kortere uitjes, bijna een week. Ze belichten ook nieuwe vormen van toerisme: micro-avonturen, meeslepende reiservaringen dankzij de digitale wereld en de metaverse, psychedelische retraites in all-inclusive resorts of ‘green mapping’, dat wil zeggen plannen die ecologisch en duurzaam zijn.

Spanje, ’s werelds favoriete bestemming, na Japan en de VS

Het laatste Davos Economic Forum plaatste Spanje ook op het podium in zijn laatste studie over reizen en toerisme. Het deed dat op de derde plaats, na Japan en de Verenigde Staten en voor Frankrijk of Duitsland. Er wordt een zomer met een hoge hotelbezetting verwacht, met volumes die al dicht bij het pre-pandemische niveau liggen.

In hun rapport wijzen ze erop dat, hoewel toerisme en zakenreizen in het algemeen nog steeds onder het pre-pandemische niveau liggen, het herstel van de sector wordt aangedreven door hogere vaccinatiegraad, de opheffing van gezondheidsbeperkingen en de groeiende vraag naar binnenland- en natuurtoerisme .

Maar ondanks de hoopvolle tekenen, zijn er nog steeds bepaalde obstakels die moeten worden overwonnen. Ongelijke verdeling van vaccins, capaciteitsbeperkingen, arbeidstekorten en verstoringen van de toeleveringsketen zijn onder meer toekomstige uitdagingen voor de toeristische sector. Dit alles zonder rekening te houden met de lange wachtrijen die op luchthavens worden ervaren, met mensen die vluchten missen.

(Bron: NoticiasTrabajo.es 22/06/2022)