Denia creëert een duinrug om het mediterrane bos van het strand van Les Deveses te beschermen

Denia creëert een duinrug om het mediterrane bos van het strand van Les Deveses te beschermen

Denia creëert een duinrug om het mediterrane bos van het strand van Les Deveses te beschermen

Dénia herstelt een stuk duinrug op het strand van Les Deveses om het mediterrane bos te beschermen dat nog steeds bewaard is op deze strook van de kust en om te voorkomen dat het wordt beschadigd door de aanval van de zee tijdens stormachtige periodes. De realisatie begint komende week en moet voor 15 maart klaar zijn.

De nieuwe duinen komen op de kruising van de weg Les Marines met de verbinding naar de N-332, vlak voor de drive-in bioscoop. Een klein gebied van de mediterrane dehesa is daar nog steeds bewaard gebleven, hoewel het in de loop der jaren en door de achteruitgang van de kust de duinen heeft verloren.

Nu heeft de gemeenteraad een plan gepromoot om de duinen op natuurlijke wijze weer op te bouwen en deze natuurlijke enclave te beschermen. De werken hebben al de goedkeuring van de Costas gekregen en zullen “over een paar dagen” beginnen, zoals aangegeven door de wethouder voor stranden, Pepe Doménech. “We hebben de nodige toestemming en net genoeg tijd om de werken uit te voeren.”

Daarom wordt weldra gestart. Het plan is om de natuurlijke strook bos, duinen en strand te herstellen. Hiervoor zijn de afdelingen Stranden en Ecologische Transitie aan het werk gezet. Gemeentelijke machines en operators van het bedrijf dat de kustreiniging beheert, zullen bij de actie tussenkomen.

Posidonia als de basis van de terpen

“Er worden gaten gemaakt tussen het bos en het strandzand. Daar komt veel Posidonia te staan, dat het substraat zal zijn voor de nieuwe duinen. Zodra deze overblijfselen zijn geplaatst, wordt er zand op gestort om ze te bedekken”, aldus de burgemeester van het PSPV.

Na deze werkzaamheden en zodra de duinen vorm hebben gekregen, zullen inheemse soorten van dit type ecologische ruimte worden aangeplant, zodat ze ook het zand van de duinen fixeren en dienen om ze te consolideren.

Het strand van Les Deveses, iets verder naar het zuiden, is een van de meest getroffen delen van Dénia door de achteruitgang van de zee. In feite wordt nog gewacht op de macrobijdrage van aggregaten om te voorkomen dat de stuwkracht van de zee de eerste lijn van woningen blijft beschadigen.

(Bron: Alicante Plaza 26/02/2022)