621 blauwe vlaggen wapperen in 2022 op de stranden van Spanje

621 blauwe vlaggen wapperen in 2022 op de stranden van Spanje

621 blauwe vlaggen wapperen in 2022 op de stranden van Spanje

Zes stranden meer dan vorig jaar ontvangen voor de eerste keer de blauwe vlag, een erkenning voor de goede staat van het water, het hoge niveau van stranddiensten en de veiligheid voor de zwemmers. Spanje is het leidende land, gevolgd door Griekenland en Turkije

De blauwe vlag die elk jaar de beste stranden ter wereld erkent voor de goede staat van het water, het hoge niveau van stranddiensten en de veiligheid die ze zwemmers bieden, wappert deze zomer op 621 Spaanse stranden — zeven daarvan, van binnenuit —, een half dozijn meer dan in 2021, waarmee het zijn eigen record overtreft. Onder hen zijn er 18 die dit kwaliteitskeurmerk afgeven. Een record dat Spanje, met 15% van alle vooraanstaande stranden, consolideert als een internationale bestemming van uitmuntende stranden, gevolgd door Griekenland en Turkije. Evenzo is het het derde land voor jachthavens (103, zeven meer dan vorig jaar) met deze prijs, achter Nederland en Frankrijk.

De regio Valencia is degene die de meeste blauwe vlaggen verzamelt: in totaal 139 (twee meer dan vorig jaar en vier daarvan voor de eerste keer in haar geschiedenis), waaraan 19 jachthavens van deze regio zijn toegevoegd, drie meer dan in 2021. Andalusië is de Spaanse gemeente met de hoogste stijging: Granada en Malaga vallen op als de provincies met de hoogste stijging in prijzen, 17 stranden meer dan in 2020.

Voeg de nieuwkomers toe aan de nieuwe lijst (u kunt deze hier volledig raadplegen): het strand van La Breña, in Almodóvar del Río (Córdoba); Huelva’s Los Haraganes, in Ayamonte, en La Casita Azul, in Isla Cristina; Castillo-strand, in Antigua (Fuerteventura); de Galicische uit Puerto de Suevos in Arteixo (A Coruña), en Banda do Rio en Santa Baia, respectievelijk in de Pontevedra-steden Bueu en Vigo; de Valenciaanse Cala Baladrar in Benissa, Escollera en Marenyet-L’Illa de Cullera en L’Auir (Gandia), en Banco del Tabal-Calnegre, in Murcia.

De provincie Badajoz concentreert de zes nieuwe blauwe vlaggen die zijn toegekend aan de stranden in het binnenland: Alange, Campanario, Los Calicantos in Casas de Don Pedro, Isla de Zújar in Castuera, El Espolón-Peloche in Herrera del Duque en het strand van Talarrubias.

Het strand van Pescadors in Badalona (Barcelona) wint deze prijs in 2022 dankzij zijn milieueducatieprogramma. Twee andere stranden die terugkeren naar de lijst zijn Cala Barques en Cala Molins, beide in Pollença (Mallorca).

(Bron: El País 11/05/2022)