Zomerse luchtbrug Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje in de maak

Zomerse luchtbrug Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje in de maak

Zomerse luchtbrug Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje in de maak

De Italiaanse minister van Transport heeft in een interview laten vallen dat Italië samen met Frankrijk, Duitsland en Spanje bezig is om een luchtbrug op te zetten voor de zomervluchten. Als vakantiegangers tussen deze landen gaan vliegen zouden ze niet verplicht in quarantaine hoeven te gaan. Over dit onderwerp wordt in verschillende Spaanse krantengesproken maar er is nog geen Spaans officieel standpunt over deze luchtbruggen.

De grote en ook toeristisch met elkaar verbonden landen Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje praten volgens de Italiaanse minister Paola De Micheli over het opzetten van een luchtbrug zonder wederzijdse quarantaine en met verschillende voorzorgsmaatregelen. Of dit allemaal doorgaat is o.a. afhankelijk van de beslissing die de Europese Commissie gaat nemen op 13 mei over het hoe en wat en de protocollen voor het vliegen tussen de EU-lidstaten.

Het idee van een veilige corona-luchtbrug zonder verplichte wederzijdse quarantaine is niet iets nieuws want eerder hebben Frankrijk en Groot Brittannië al een soortgelijke verbinding aangekondigd. In Groot Brittannië hoeven Fransen na aankomst niet verplicht in quarantaine terwijl dit wel geldt voor alle andere nationaliteiten.

Het idee is, aldus de Italiaanse minister, dat Italië zo snel als dit is toegestaan het land opent voor het internationale toerisme waarbij bezoekende toeristen uit de eerder genoemde landen niet verplicht in quarantaine hoeven te gaan. Of bijvoorbeeld Spaanse toeristen daarna na terugkomst in eigen land wel in quarantaine moeten gaan is een beslissing die genomen wordt in Spanje.

Vanaf 15 mei is het in Spanje voor alle reizigers uit het buitenland verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan. Daarmee volgt Spanje dezelfde lijn van andere EU-landen waar al quarantaine regels zijn zoals in Nederland en België.

Maar het idee van deze luchtbrug is dus dat toeristen en bezoekers uit Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland tussen deze landen kunnen vliegen en na aankomst in een van deze landen en na terugkomst in eigen land niet in quarantaine hoeven te gaan.

In deze speciale luchtbrug wordt dus niet gesproken over andere landen zoals Nederland en België. Zoals het dus nu zou zijn moeten passagiers uit deze landen in sommige landen zoals Italië verplicht in quarantaine gaan na aankomst. Op dit moment vormen deze twee landen geen onderdeel van deze gesprekken.

Overigens is het zo dat passagiers die naar Nederland en België vliegen nu ook 14 dagen verplicht in quarantaine moeten, iets dat praktisch onhaalbaar is als mensen op voor 7 of 14 dagen vakantie gaan.

(Bron: SpanjeVandaag 12/05/2020)