Sterk, weerbestendig en giftig. Zo zijn de oleanders die tuinen, speeltuinen en wegen in heel Spanje sieren. Op de snelwegen zijn ze te vinden in de middenberm, om de rijrichtingen visueel te scheiden. Dit is precies de eerste reden voor hun bestaan in deze omgeving. Hun bladeren helpen om het zicht op auto’s die in de tegenovergestelde richting rijden te blokkeren, wat vooral ’s nachts voorkomt dat iemand verblind raakt.
Ook door hun dikte zijn de ‘adelfas’ geschikt om de snelheid van voertuigen die van de weg afrijden te verminderen of op te vangen. Ze absorberen een deel van de kinetische energie van het voertuig en leiden hun traject om, waardoor ze niet op de andere rijstrook botsen.
Hoewel er overal bladrijke planten zijn, is de echte reden waarom oleanders op de snelwegen worden geplant dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Ze zijn goedkoop, groeien snel met weinig water en zijn zeer resistent tegen temperatuurveranderingen.
Toch kunnen dezelfde eigenschappen die ze tot de favoriete planten van de snelwegen maken, ook een groot risico voor de veiligheid van automobilisten vormen. We hebben het over het tunneleffect dat kan optreden wanneer de bestuurder, als gevolg van de visuele scheiding met de andere rijstrook, het gevoel verliest van de werkelijke snelheid waarmee hij of zij rijdt.
Deze planten die de wegen, tuinen en speeltuinen van Spanje sieren, zijn echter ook giftig, iets wat veel mensen niet weten. Maar voor de duidelijkheid, ze zijn alleen giftig als ze worden gegeten. Daarom vormen ze geen gevaar voor volwassenen, maar wel voor dieren en zelfs voor kinderen die soms van alles in hun mond stoppen.
De effecten van inname variëren van ernstige gastro-intestinale stoornissen, zoals braken en diarree tot zenuwaandoeningen, een versneld hartritme dat tachycardie of aritmieën veroorzaakt, en duizeligheid. In het ergste geval kan het een hartstilstand veroorzaken.
Ondanks alles zijn het toch mooie planten die overal in Spanje in overvloed aanwezig zijn, terwijl veel Nederlanders en Belgen het in eigen land vaak moeten doen met kleine replica’s, als ze de weersomstandigheden al overleven.
(Bron: SpanjeVandaag 27/06/2024)