Vijf zeer kerstachtige culinaire ervaringen in Spanje

Vijf zeer kerstachtige culinaire ervaringen in Spanje

Vijf zeer kerstachtige culinaire ervaringen in Spanje

De lichten, de cadeautjes, de versieringen, het heerlijke eten… Kerstmis is een feestdag vol tradities, hier enkele tips om dit lekkers te ontdekken tijdens je vakantie in Spanje. Ook in restaurants en hotels vind je heel gemakkelijk speciale menu’s en de bakkerijen puilen uit van kerstsnoepgoed.

Een erg lekkere manier om op te warmen terwijl je de bezienswaardigheden bekijkt

Het is Kerstmis, het is koud en je hebt zoveel te zien…
Warm je op tijdens een rondleiding langs de monumenten die je wilt bezoeken: koop wat geroosterde kastanjes bij een van de vele kraampjes die je tegenkomt overal in het toeristisch gebied te vinden. De geur van geroosterde kastanjes en zoete aardappelen zal je zeker genoeg zijn om ze tijdens je wandeling te vinden.

Een bijna oneindige kerstmaaltijd

Ben je al eens voor tapas in Spanje geweest? Heb je de toonbanken in de tralies gezien die vol staan ​​met kleine bordjes? Welnu, in Spanje is het normaal dat de meest grandioze kerstmaaltijden beginnen met een dienblad met diverse voorgerechten die je misschien doen denken aan die toonbanken beladen met verrukkelijke hapjes. Iberische ham, een breed scala aan rijke kazen, zeevruchten, jam, augurken, uitgebreide delicatessen die speciaal voor de festiviteiten zijn bereid… Het is bijna niet te geloven dat dit slechts voorgerechten zijn. Dan komt de eerste gang en dat is meestal een stoofpotje of soep/bouillon. Andalusische stoofpot, Catalaanse escudella (een traditionele vleesstoofpot met worst), knoflooksoep (bijvoorbeeld in Castle-La Mancha), amandelroom op de Balearen of zelfs forelsoep (meestal in Castilië en Leon) zijn het populairst. Vlees aan het draaispit (vooral lamsvlees, speenvarken of Ternasco-lamsvlees, indien mogelijk, gekookt in een houtoven) en in de oven gebakken vis, zoals brasem of zeebaars, behoren tot de meest typische hoofdgerechten.

Een moment van zoetheid

We hebben je toch verteld dat de maaltijd nooit eindigde, toch? Nou, dit was niet overdreven. Met Kerstmis, om de maaltijd af te ronden, wordt de tafel gevuld met allerlei soorten kerstkoekjes, die het typisch grote tafelblad afdekken. Misschien is het om deze reden of omdat kinderen het middelpunt van deze vieringen zijn, maar zoet is de smaak die Kerstmis in Spanje definieert. De lijst met lekkernijen voor zoetekauwen die tijdens deze festiviteiten beschikbaar zijn, is enorm lang en elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. Onze aanbeveling is om de lunch als een permanente staat van zijn te beschouwen en te proberen de verschillende soorten nougat, koekjes, marsepein en natuurlijk Epiphany Cake te proeven. Ook al kun je er tijdens de festiviteiten van genieten in bakkerijen en restaurants, de meest traditionele manier is om het ’s middags op te eten op 5 januari (terwijl de Epiphany-parade plaatsvindt) of op 6 januari, nadat de Magiërs cadeautjes hebben achtergelaten voor alle kinderen. Er zit iets speciaals in verborgen: een klein figuurtje dat geluk brengt aan de persoon die het geluk heeft het in hun plak te vinden.

Toast die 100% Spaans is

We hebben het over die gemaakt met cava. Dit is een mousserende, droge witte wijn geproduceerd in Spanje en perfect voor speciale gelegenheden. Wil je het nog Spaanser maken? Dan moet je “Salud” (goede gezondheid) zeggen bij het maken van je toast. Een andere, meer informele versie is “Chin-chin”, hoewel het waarschijnlijk is dat je veel mensen zult horen roosteren met de meer populaire kreet van “Arriba, abajo, al centro y adentro” (omhoog, omlaag, samen, dan naar beneden).

Twaalf druiven voor geluk

Wil je volgend jaar geweldig zijn? Dan moet je op 31 december 12 druiven eten voor geluk, want de klok slaat middernacht. Je ziet hoe het land voor de televisie tot stilstand komt en hoe iedereen zijn druiven eet terwijl de klok slaat. Als het je volgens de traditie lukt om alle druiven op tijd te eten, ga je een jaar vol voorspoed en geluk tegemoet. Als je echt het meeste uit deze ervaringen wilt halen, raden we je aan om dit persoonlijk te doen op het Puerta del Sol-plein in Madrid (vergeet niet dat je een paar uur van tevoren op het plein moet arriveren). Als je in een andere stad bent, maak je geen zorgen, druiven worden in bijna alle steden gegeten bij een van hun herkenningspunten.

(Bron: Turespaña 14/12/2021)