Vertrekkende reizigers kunnen op corona getest worden bij 15 Spaanse vliegvelden

Vertrekkende reizigers kunnen op corona getest worden bij 15 Spaanse vliegvelden

Vertrekkende reizigers kunnen op corona getest worden bij 15 Spaanse vliegvelden

Een van de grootste problemen van uit Spanje, vaak buitenlandse, vertrekkende reizigers, is het uitvoeren van de in eigen land verplichte PCR-test en/of antigeentests. Veel met name internationale reizigers weten niet waar ze deze kunnen laten uitvoeren om te voldoen aan bv. de Nederlandse en Belgische coronaregels. De Spaanse vliegveldbeheerder Aena gaat helpen op 15 bekende vliegvelden.

Binnenkort (de datum is nog niet bekend gemaakt) zal het mogelijk zijn om bij 15 Spaanse vliegvelden die onder beheer staan van de Spaanse vliegveldbeheerder Aena corona-tests te laten uitvoeren. Aena stelt daarvoor ruimtes ter beschikking die gebruikt kunnen worden door de gecontracteerde bedrijven die de tests uit zullen voeren.

Vliegvelden

Aena heeft op vrijdag bekend gemaakt dat er 15 vliegvelden in Spanje zullen zijn waar de mogelijkheid van corona-tests mogelijk zal zijn, te weten: Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, Málaga-Costa del Sol, Alicante-Elche, Valencia, Sevilla, Bilbao, Palma de Mallorca, Ibiza, Menorca, Tenerife Sur, Gran Canaria, Fuerteventura, César Manrique-Lanzarote en La Palma.

Welke tests

Bij deze vliegvelden zullen de volgende tests uitgevoerd kunnen worden: PCR-test (RT-PCR van COVID 19. Neus- en keelholte-exsudaat), snelle antilichaamtests, snelle antigeendetectietests, serologische antilichaam ELISA tests (ELISA, CLIA, ECLIA) en klinische analyses.

In alle gevallen moeten de geautoriseerde diagnostische tests voldoen aan de huidige gezondheidsvoorschriften en zijn goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid.

In het geval dat iemand positief wordt getest, wordt deze persoon meteen geïsoleerd, worden de regionale gezondheidsinstellingen ingeschakeld en wordt het corona-protocol gestart.

BELANGRIJK:
De mogelijkheid om op corona getest te worden geldt alleen voor uit Spanje vertrekkende reizigers en wordt gedaan in de vertrekhal. Aankomende reizigers kunnen GEEN gebruik maken van deze speciale service.

Prijzen

De prijzen voor de corona-tests zijn nog niet bekend gemaakt maar mogen volgens het persbericht van Aena niet hoger zijn dan de normale prijzen voor de corona-tests in andere locaties.

Er mag dus geen ‘misbruik’ gemaakt worden van de uitzonderlijke situatie dat er tests in de vliegvelden uitgevoerd worden. Aena heeft speciaal bedrijven uitgezocht die de hoogste kortingen geven en concurrerende tarieven handhaven.

Reserveren

In alle gevallen moet het laten uitvoeren van de corona-tests van te voren gereserveerd worden. Dat kan gebeuren via een of meerdere speciale websites en telefoonnummers die later bekend worden gemaakt.

Op het moment van reservering moet door de bedrijven aangegeven worden hoe lang het duurt voordat iemand de testresultaten heeft. Op deze manier kunnen de reizigers hun vertrek beter plannen door veel eerder naar het vliegveld te komen.

Bedrijven

De uitvoerende bedrijven zijn bekenden in de wereld van het uitvoeren van veel verschillende tests waaronder de corona-tests. Ze beschikken over eigen laboratoria en voldoen aan alle eisen van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid.

De gecontracteerde bedrijven hebben een contract gekregen van 6 maanden met een mogelijke verlenging tot 31 december 2021. Aena heeft de volgende indeling gemaakt:

  • Centro Sur (Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Málaga-Costa del Sol en Sevilla) – UTE Recoletas-Arquimea-Lagben-GTT.
  • Noreste (Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, Alicante-Elche, Valencia en Bilbao) – Eurofins Megalab, S.A.U.
  • Baleares (Palma de Mallorca, Ibiza en Menorca) – Eurofins Megalab, S.A.U.
  • Canarias (Tenerife Sur, Gran Canaria, Fuerteventura, César Manrique-Lanzarote en La Palma) – Eurofins Megalab, S.A.U.

De bedrijven krijgen van Aena speciale ruimtes in de 15 eerder genoemde vliegvelden waar ze de corona-tests veilig kunnen uitvoeren en de privacy van de personen kunnen garanderen. Er zijn wachtruimtes en eventueel ruimtes om positieve gevallen te isoleren.

Zodra we meer informatie hebben zoals de datum dat men met deze service begint en de prijzen zullen wij dat uiteraard hier bij Uw Huis in Spanje.

(Bron: SpanjeVandaag 31/01/2021)