Vanaf 29 december verplichte PCR-test om Nederland binnen te komen

Vanaf 29 december verplichte PCR-test om Nederland binnen te komen

Vanaf 29 december verplichte PCR-test om Nederland binnen te komen

Het Nederlandse kabinet heeft op woensdag 23 december bekend gemaakt dat alle reizigers die vanuit een risicoland met het vliegtuig naar Nederland reizen verplicht een negatieve PCR-test uitslag moeten laten zien die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen moet zijn. Dat geldt voor alle risicolanden waaronder dus ook Spanje.

De Nederlandse minister van Volksgezonheid Hugo de Jonge heeft op woensdag 13 december bekend gemaakt dat er vanaf dinsdag 29 december 2020 om 00.01 uur een negatieve PCR-test-eis zal gelden om Nederland binnen te mogen komen. Deze PCR-test-eis geldt sinds woensdag 23 december al voor de reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika maar vanaf volgende week dinsdag 29 december dus voor alle risicolanden.

Deze PCR-test-eis geldt voor alle reizigers, dus buitenlanders en Nederlanders, die uit een risicoland naar Nederland reizen met het vliegtuig. Aangezien voor Nederland heel de wereld een risicoland is (reisadvies oranje of rood) geldt dit dus voor alle vliegtuigpassagiers en dus ook voor de reizigers die vanuit Spanje naar Nederland reizen.

De PCR-test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen zijn en moet logischerwijze een negatief resultaat hebben. De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Spaans of Nederlands zijn en moet bepaalde informatie bevatten en geldt voor reizigers vanaf 13 jaar.

Daarnaast krijgen alle reizigers opnieuw het aanvullende en dringende advies (dus geen verplichting) om na thuiskomst ook 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reizigers die op de plaats van vertrek geen negatief PCR-test resultaat kunnen laten zien mogen niet aan boord van het vliegtuig. Na aankomst in Nederland zullen de reizigers nogmaals gecontroleerd worden en vinden er op het vliegveld op basis van steekproeven screenings plaats.

In eerste instantie geldt deze negatieve PCR-test-eis alleen voor de vliegtuigpassagiers maar op zeer korte termijn moet dat uitgebreid worden naar reizigers op het internationaal trein- en busverkeer. Reizigers die met eigen vervoer reizen (auto, camper, motor) en bijvoorbeeld uit Spanje terugkomen hoeven geen PCR-test te laten doen.

In principe doet Nederland dus nu precies hetzelfde als Spanje waar sinds 23 november al een PCR-test-eis geldt. In Spanje mag je het land binnenkomen met een negatieve PCR-test of een TMA-test.

(Bron: SpanjeVandaag 23/12/2020)