Spanje opent de grenzen eerder op 21 juniSpanje opent de grenzen eerder op 21 juni (bevestigd)

Spanje opent de grenzen eerder op 21 juniSpanje opent de grenzen eerder op 21 juni (bevestigd)

Spanje opent de grenzen eerder op 21 juniSpanje opent de grenzen eerder op 21 juni (bevestigd)

Tijdens de wekelijkse videovergadering met alle autonome regioregeringen heeft premier Pedro Sánchez bekend gemaakt dat Spanje niet op 1 juli maar op 21 juni de grenzen voor de Schengenlanden opent. Dat wil dus zeggen dat men vanuit Nederland en België vanaf 21 juni weer naar Spanje kan reizen. Alleen de grenzen met Portugal en de Europese grenzen met niet EU-landen blijven nog gesloten tot 1 juli.

In principe ging de Spaanse regering uit van een heropening voor reizigers uit EU en Schengenlanden vanaf 1 juli maar dat is nu vervroegd naar 21 juni, dezelfde dag dat de noodtoestand en het de-escalatieproces eindigen in Spanje. De enige directe uitzondering is buurland Portugal, de grenzen met dat land blijven tot 1 juli gesloten.

Vanaf 21 juni komt de verplichte 14-daagse thuisquarantaine voor reizigers vanuit het buitenland ook te vervallen. Reizigers die via vliegvelden of havens Spanje binnen zullen komen worden wel gecontroleerd via thermische camera’s en men dient een ‘Public health passenger locator card’ bij zich dragen. Verder blijven mondkapjes en de social distance verplicht in Spanje.

Spanje opent de grenzen niet zoals diverse andere landen waaronder België en Frankrijk de grenzen op maandag 15 juni maar heeft dit dus wel vervroegd door in plaats van 1 juli nu op 21 juni de grenzen te openen, een week later dan België en Frankrijk. Vanaf 21/22 juni is het dus mogelijk om door België en Frankrijk naar Spanje te reizen met het eigen vervoer. Voor zover wij hebben kunnen achterhalen zijn er wel gezondheidscontroles bij vliegvelden en havens maar niet bij het trein-. en wegverkeer dat Spanje binnenkomt.

De grenzen met Spanje’s buurland Portugal gaan pas op 1 juli open, de dag dat deze grens opening ‘gevierd’ wordt met de twee premiers van Spanje en Portugal en de Spaanse Koning Felipe VI. De grens met Portugal zal dus pas op 1 juli opengaan omdat de regering van Portugal daarom heeft gevraagd.

Reizigers uit niet EU-landen moeten tot 1 juli wachten om naar Spanje te kunnen reizen want dat is de datum dat in heel de EUropese Unie de buitengrenzen open zullen gaan.

Vanaf maandag 22 juni mogen zowel de inwoners van Spanje dus door heel Spanje en naar het buitenland reizen en mogen buitenlandse reizigers het land in en door het heel Spanje reizen.

Spanje sloot een dag nadat de noodtoestand werd verkondigd op 16 maart de grenzen voor alle buitenlanders. Sinds die datum kwam men Spanje alleen nog binnen als men aan bepaalde criteria voldeed.

(Bron: SpanjeVandaag 15/06/2020)