Op reis met eigen vervoer naar Spanje en de huidige corona-situatie (uitleg landen)

Op reis met eigen vervoer naar Spanje en de huidige corona-situatie (uitleg landen)

Op reis met eigen vervoer naar Spanje en de huidige corona-situatie (uitleg landen)

Stel je wilt deze winter de corona-gekte ontvluchten in Nederland en België en voor korte of lange tijd naar Spanje gaan, waar moet je dan rekening mee houden, wat zijn de corona-regels in de landen waar je doorheen reist als je met eigen vervoer gaat en wat zijn de huidige regels in Spanje. We proberen een zo goed mogelijk overzicht te geven waar je als reiziger rekening mee moet houden.

Dit artikel heeft hoofdzakelijk betrekking op de eigen vervoer reizigers, de Nederlanders en Belgen die met de eigen auto, camper of motor naar Spanje reizen dus. Voor reizigers die met het vliegtuig reizen gelden andere regels die we onderaan dit artikel in het kort nogmaals uitleggen.

Om corona-veilig te kunnen reizen raden we de lezers aan alleen op reis te gaan als je gevaccineerd bent. Niet alleen is dat voor jezelf, je familie en/of vrienden en andere mensen veiliger, het maakt het reizen ook veel makkelijker nu op steeds meer plaatsen coronapassen worden gevraagd en niet-gevaccineerden minder flexibele regels hebben.

Voor aanvang van de overwinter-reis

Controleer voor aanvang van je reis naar Spanje altijd de officiële websites van Nederland (nederlandwereldwijd.nl) en België (info-coronavirus.be) wat betreft de corona-regels etc. Je kunt ook SpanjeVandaag goed in de gaten houden en kijken in onze speciale CoronaVirus-rubriek voor de actuele informatie en updates over Spanje. Verder heb je nog de handige Europese website ReOpen.eu en de Spaanse website TravelSafe. Beide websites zijn alleen in het Engels.

Zorg er ook voor dat je alle documenten of digitaal of op papier bij je hebt. Daarbij hebben we het over de eventuele gezondheidsverklaringen die nodig zijn in België en Frankrijk (Spanje alleen voor vliegtuig reizigers) en natuurlijk de coronapas ofwel het Europees digitaal coronacertificaat, daarover hieronder meer. Neem daarnaast voldoende mondkapjes (als het even kan de FFP2 versie) mee en voldoende handgel om je handen te desinfecteren. Controleer ook je reisverzekering en de dekking in geval van ziekte die met corona te maken heeft. Probeer ook een Europese gezondheidskaart of Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee te nemen, dat vergemakkelijkt eventuele medische assistentie in Spanje en andere EU-landen.

België en Luxemburg

Als je vanuit Nederland reist moet je door België en eventueel Luxemburg rijden en dus moet je ook rekening houden met de daar geldende corona-regels die voor iedereen gelden. Het doorreizen van België is geen enkel probleem en wordt gezien als essentieel en is toegestaan. Als je langer dan 48 uur in België verblijft moet je een Passenger Location Form (PLF) invullen. Als je dus alleen door België rijdt zonder daar te verblijven is het invullen van het PLF-formulier dus niet nodig.

België in en uit reizen met het Europees digitaal coronacertificaat is geen enkel probleem. In België geldt op veel plaatsen een mondkapjesplicht, dus ook als je bij een tankstation of bar/restaurant langs de weg naar binnen gaat.

(Bron: SpanjeVandaag 03/12/2021)