Om naar Spanje te reizen hoef je geen SpTH gezondheidsverklaring meer te hebben

Om naar Spanje te reizen hoef je geen SpTH gezondheidsverklaring meer te hebben

Om naar Spanje te reizen hoef je geen SpTH gezondheidsverklaring meer te hebben

Goed nieuws voor iedereen die vanuit een EU-land zoals Nederland of België naar Spanje reist met het vliegtuig. Vanaf nu hoef je namelijk geen SpTH gezondheidsverklaring meer in te vullen om het land binnen te mogen komen. Als je een digitaal EU-covidcertificaat hebt en dus gevaccineerd, getest of hersteld bent (zie onderaan) kun je vanaf nu Spanje binnenkomen zonder de gezondheidsverklaring in te vullen. Heb je geen digitaal EU-covidcertificaat dan moet je het SpTH-formulier nog wel invullen.

De inreisregels voor Spanje zijn veranderd. Vanaf nu hoef je geen SpTH gezondheidsverklaring meer in te vullen als je het digitaal EU-covidcertificaat hebt. Het digitaal EU-covidcertificaat is hetzelfde als de Nederlandse internationale QR-code in de CoronaCheck app (LINK) of in de Belgische CobvidSafe-app (LINK). In de Nederlandse en Belgische smartphone app kun je door middel van een QR-code (dat zwart-witte rare blokje) laten zien of je gevaccineerd, getest of hersteld bent. In het geval van reizen naar Spanje moet je de internationale code aanmaken.

De SpTH gezondheidsverklaring geldt/gold alleen voor reizigers met het vliegtuig of de boot en NIET voor reizigers met het eigen vervoer die over land Spanje binnenkomen zoals met de auto, camper, motor, fiets etc. De eigen vervoer reizigers moeten wel een geldig digitaal EU-covidcertificaat hebben om Spanje binnen te mogen komen. Daarop kan gecontroleerd worden bij de Spaanse grens (maar dat gebeurt zelden tot nooit).

Het vervallen van de eis om de SpTH gezondheidsverklaring in te vullen is woensdag 6 april 2022 gepubliceerd in de Staatscourant BOE-A-2022-5523.

Uitvoeren SpTH controle

BELANGRIJK: De Nederlanders en Belgen die de smartphone app gebruiken moeten een papieren of digitale versie aanvragen omdat je deze nodig hebt om via de SpTH website te uploaden. Op die manier kan het systeem in Spanje controleren of je een geldig digitaal EU-covidcertificaat hebt. Dat uploaden kan via deze website gebeuren waarbij je het volgende moet invullen:

LET OP: de validatie van jouw digitaal EU-covidcertificaat hoef je niet te doen. De ingevoerde gegevens worden niet opgeslagen, het is slechts een test om te kijken of jouw coronapas geldig is of niet. Dat is waarschijnlijk met name belangrijk vanwege de boosterprik, de test of herstelbewijs.

  1. De datum van de reis naar Spanje (kiezen op kalender) 
  2. Het land waar je vandaan komt (kiezen uit lijst, Netherlands of Belgium)
  3. Kies daarna de provincie waar je vandaan reist (kiezen uit lijst)
  4. Het uploaden van je digitaal EU-covidcertificaat (via de knop Select file) Dat kan een PDF, PNG, JPG, SVG, GIF of JPEG file zijn.
  5. Zeg daarna als spam-controle dat je ‘human’ bent en klik op de knop met de tekst ‘Validate’

 

Als daarna jouw digitaal EU-covidcertificaat als geldig wordt gezien verschijnt de tekst VALID waarbij aangeraden wordt om 72 uur voor vertrek de gezondheidssituatie nogmaals te controleren.

(Bron: SpanjeVandaag 07/04/2022)