Nieuwe reglement voor het verhuren van vakantiewoningen in Andalusië gepubliceerd

Nieuwe reglement voor het verhuren van vakantiewoningen in Andalusië gepubliceerd

Nieuwe reglement voor het verhuren van vakantiewoningen in Andalusië gepubliceerd

De Consejería de Turismo heeft deze donderdag via het officiële Boletin Oficial (BOJA) van de Junta de Andalucía, oftewel het Andalusische staatsbulletin, de nieuwe reglement voor de verhuur van vakantieobjecten gepubliceerd. Vanaf dit moment hebben verhuurders van vakantieobjecten tot 11 mei de tijd om de zaakjes op orde te krijgen om zo vanaf die datum het vakantieobject verplicht te registreren.

Zoals de laatste weken bekend is geworden dienen eigenaren van woningen die gebruikt worden voor de verhuur aan toeristen zich verplicht registreren. Daarnaast moeten de woningeigenaren voldoen aan eisen wat betreft de veiligheid en andere belangrijke zaken, soortgelijk aan landelijk gelegen woningen (Tursimo Rural) en hotels in de Zuid-Spaanse regio. Verwacht wordt dat er alleen al in de provincie Málaga 40.000 woningeigenaren zich zullen registreren.

De nieuwe verplichtingen gelden voor iedereen die een woning heeft in Andalusië die gebruikt wordt als vakantieverhuur object, dus voor Spaanse en buitenlandse woningeigenaren. Het doel van de nieuwe maatregelen is om nog voor de zomerdrukte alle “illegale” vakantiewoningen te registreren in het register. Voldoet iemand niet aan de eisen die gesteld worden in het PDF document, dan hebben de woningeigenaren één jaar de tijd om te zorgen dat men voldoet aan de nieuwe regelgeving. Daarna kunnen eigenaren van niet geregistreerd woningen die verhuurd worden aan toeristen boetes krijgen tussen de 18.000 en 150.000 euro.

De regionale overheid ziet een object als vakantiewoning wanneer deze gelegen zijn binnen een woonwijk (dus niet landelijk) waar tegen een bepaald bedrag een of meerdere overnachtingen worden aangeboden aan vakantiegangers die de woningen kunnen vinden op verschillende verhuurwebsites of via promotionele kanalen zoals makelaars en toeristenkantoren. In de nieuwe regelgeving zal er een onderscheid worden gemaakt tussen de verhuur van de hele woning aan maximaal 15 personen of de verhuur van kamers in woningen waar de eigenaar zelf ook woont en waar niet meer dan 6 personen kunnen verblijven (B&B).

(Bron: Spanje Vandaag 12/02/2016)