Nieuwe corona-maatregelen Spanje per regio beschreven (UPDATE)

Nieuwe corona-maatregelen Spanje per regio beschreven (UPDATE)

Nieuwe corona-maatregelen Spanje per regio beschreven (UPDATE)

De kerstdagen, jaarwisseling en Driekoningen zijn voorbij en Spanje gaat weer gedeeltelijk terug naar het ‘normale’ leven. Terwijl men sinds 27 december bezig is met het corona-vaccinatieprogramma en er inmiddels alweer meer dan 140.000 mensen gevaccineerd zijn, nemen de regionale overheden weer nieuwe corona-maatregelen omdat men beland is in de derde corona-golf.

Vanaf 7 januari en in diverse andere autonome regio’s op andere data, gelden nieuwe coronaregels in in Spanje. Men moet nieuwe maatregelen treffen omdat het aantal besmettingsgevallen weer omhoog gaat, er nog steeds honderden mensen per dag sterven als gevolg van of met Covid-19 en de ziekenhuizen weer vol beginnen te raken.

Hieronder een overzicht van de corona-maatregelen die gelden vanaf 7 januari waarbij we deze regelmatig aanpassen als er nieuwe maatregelen aangekondigd worden.

Andalusië

De autonome regio heeft nog een regionale lockdown tot 10 januari maar er zullen binnenkort nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt.

De avondklok blijft gehandhaafd tussen 23.00 en 6.00 uur terwijl er acht gemeenten in de Campo de Gibraltar te maken hebben met een lokale lockdown.

Aragón

Sinds 5 januari is de regio teruggegaan naar fase 3 met tot 31 januari de regionale lockdown maar ook een provinciale lockdown van de drie provincies Zaragoza, Huesca en Teruel.

De avondklok blijft gehandhaafd van 23.00 tot 6.00 uur. Alle niet essentiële winkels moeten om 20 uur dicht, net zoals de bars en restaurants waar tot 20 uur een capaciteit geldt van 30% binnen en 50% op de terrassen.

Asturië

Regionale lockdown (die eigenlijk eindigde op 6 januari) blijft gehandhaafd tot een datum die nog niet bekend is gemaakt. Avondklok tussen 23.00 en 6.00 uur.

Balearen

Ibiza gaat vanaf 7 januari naar fase 3 met een avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur en sluiting van alle bars en restaurants binnen. Mallorca heeft al sinds 29 december te maken met andere coronaregels zoals de avondklok van 22.00 tot 6.00 uur en bars en restaurants binnen gesloten en op terrassen 75% capaciteit terwijl deze om 18.00 op dicht moeten.

Canarische Eilanden

Tot 10 januari geldt een versoepelde vorm van een regionale lockdown voor alle eilanden behalve Tenerife die te maken heeft met een eiland-lockdown. De avondklok voor alle eilanden is van 22.00 tot 6.00 uur.

Cantabrië

Regionale lockdown voor de hele regio die ook geldt voor alle gemeenten met lokale lockdowns. Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur.

Castilla-La Mancha

Regionale lockdown voor de hele regio Castilla-La Mancha tot in ieder geval 10 januari. Avondklok tussen 00.00 en 6.00 uur. Alleen de gemeente La Solana heeft een avondklok van 22.00 tot 6.00 uur en bars en restaurants mogen in die gemeente niet open.

Castilië en León (AANGEPAST)

Regionale lockdown is verlengd tot 9 mei (einde van de noodtoestand in Spanje). Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur. Horeca is overal open. In de steden Ávila, Segovia en Palencia moet alle horeca dicht en mogen winkelcentra en sportscholen niet meer open. De bars en restaurants mogen nog wel de terrassen open doen.

Catalonië

In Catalonië geldt niet alleen een regionale lockdown maar moeten alle inwoners ook vanaf 7 januari en tot tenminste 18 januari binnen de eigen gemeente blijven met lokale lockdowns.

Winkelcentra moeten dicht en niet-essentiële winkels mogen in het weekend niet open zijn. Winkels kleiner dan 400 m2 mogen op doordeweekse dagen wel open.

Horeca heeft nog steeds te maken met uren dat ze open mogen zijn: tussen 7.30 en 10.00 uur voor het serveren van ontbijt en tussen 13.00 en 15.30 voor het serveren van de middagmaaltijden (lunch). Tussen 19.00 en 22.00 uur mogen bars en restaurants alleen open zijn om afhaalmaaltijden en take away aan te bieden (wat tot 23.00 uur thuisbezorgd mag worden).

(Bron: SpanjeVandaag 07/01/2021)