Is Spanje een corona-veilig vakantieland?

Is Spanje een corona-veilig vakantieland?

Is Spanje een corona-veilig vakantieland?

Veel Nederlanders en Belgen staan op het punt om op vakantie te gaan (of zijn al op vakantie) naar Spanje. Maar de corona-crisis en vaak tegenstrijdige berichten in de internationale pers zorgen ervoor dat veel vakantiegangers niet meer weten waar ze aan toe zijn. Bij de redactie krijgen we veel vragen binnen via o.a. WhatsApp of het veilig is om op vakantie te gaan naar Spanje.

Ten eerste is Spanje een groot land, om precies te zijn 12 keer groter dan Nederland en 16 keer groter dan België met een totaal van 47 miljoen inwoners. Daarnaast is Spanje onderverdeeld in 17 autonome regio’s die weer onderverdeeld zijn in 52 provincies waar ook de populaire kustplaatsen onderdeel van uitmaken.

Zo ligt de Costa Brava in de provincie Gerona (Catalonië), de Costa Dorada in de provincie Tarragona (Catalonië), de Costa Blanca in de provincie Alicante (Valencia regio) en de Costa del Sol in de provincie Málaga (Andalusië).

In principe hebben alle autonome regio’s te maken met corona-uitbraken maar gaat het in de meeste en bijna alle gevallen om lokale en regionale uitbraken bij bv. de seizoensmedewerkers in de agrarische sector (zoals in Lerida en Huesca), na familiebijeenkomsten, in het nachtleven (dus jongeren) of tijdens het werk die snel onder controle zijn omdat men een contact onderzoek kan uitvoeren.

Mondkapje verplicht

Over het algemeen is het veilig om in de kustplaatsen op vakantie te gaan maar houd er rekening mee dat er corona-maatregelen gelden zoals het altijd verplicht dragen van mondkapjes, altijd verplicht de 1,5 meter afstand houden en zo vaak mogelijk de handen wassen/desinfecteren. Er zijn veel winkels, bars, restaurants etc. waar je niet binnenkomt als je geen mondkapje draagt en de handen desinfecteert.

Het dragen van een mondkapje is lastig en vervelend (zeker als het warm is) maar het is een extra beschermingslaag in het geval dat er geen 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden. Het is namelijk gebleken dat teveel mensen te relaxed omgaan met deze anderhalve meter regel wat dus ook geleid heeft tot meer corona-uitbraken in Spanje.

Op dit moment is het dragen van een mondkapje in heel Spanje op de Canarische Eilanden (Madrid vanaf donderdag) verplicht en wordt er op veel plaatsen op gecontroleerd en kunnen boetes tot 100 euro worden gegeven als je geen mondkapje draagt en tot 600 euro als je weigert een mondkapje te dragen.

Wij gaan hier niet in op de discussie in of het dragen van een mondkapje nuttig en effectief is of niet maar feit is dat dit de regels zijn in Spanje en als je daar woont of op bezoek/vakantie bent dien je de plaatselijke regels te respecteren, ter bescherming van jezelf, van je familie, van je vrienden en uit respect voor andere mensen.

Corona-uitbraken

Helaas wordt door de pers in met name het buitenland vaak geschreven dat er corona-uitbraken zijn waarbij bv. vermeld wordt dat er een uitbraak is in de provincie Lerida dat vlakbij Barcelona ligt terwijl dat eigenlijk 150 km verderop is. In België heeft men besloten om de hele provincie Huesca een rood reisadvies te geven terwijl het merendeel van de provincie geen last heeft van corona-uitbraken.

Het Verenigd Koninkrijk is nog verder gegaan en heeft besloten dat alle reizigers uit heel Spanje na thuiskomst verplicht in quarantaine moeten terwijl het overgrote deel van Spanje helemaal geen of zeer weinig corona-uitbraken heeft En en veel minder dan bv. in het Verenigd Koninkrijk zelf). Frankrijk raadt alle Fransen aan om niet naar Catalonië te reizen terwijl er aan de populaire Costa’s geen problemen zijn.

Toeristische plaatsen

Op de vraag of Spanje veilig is om op vakantie te gaan kunnen we dus als antwoord geven JA maar iedereen moet de regels van het verplichte mondkapje, de 1,5 meter afstand en handen wassen/desinfecteren respecteren om ervoor te zorgen dat de vakantie ook veilig blijft.

Deze regels gelden in de hotels, op de camping, bij het zwembad, op het strand, in de winkels, op de terrassen, in de bars en restaurants etc. Zoals nu blijkt uit de corona-cijfers in Spanje (en andere landen waaronder Nederland en België) zorgt het niet naleven van deze regels ervoor dat er nieuwe brandhaarden ontstaan waardoor de autoriteiten steeds verdergaande maatregelen moeten nemen waar uiteraard niemand blij mee is.

Op het moment van schrijven zijn er geen corona-uitbraken gemeld in de toeristische kustplaatsen aan de Costa Brava en Costa Dorada in Catalonië. Aan de Costa del Azahar in de Valencia regio zijn enkele kleine uitbraken gemeld in Vinaros en Peñiscola maar die vonden plaats in een familie en een discotheek en zijn onder controle.

In de provincie Valencia zijn meerdere corona-uitbraken gemeld maar ook deze zijn zo goed als onder controle en vonden niet plaats in de toeristische gebieden. Datzelfde geldt voor de Costa Blanca in de provincie Alicante waar diverse uitbraken werden gemeld in o.a. Santa Pola, Orihuela, Benidorm, Alfaz del Pi, Alicante en Gandía maar deze vonden allemaal plaats bij families en/of tijdens het werk maar niet direct in het toerisme.

Verder naar het zuiden zijn er diverse corona-uitbraken gemeld in Andalusië zoals aan de Costa del Sol in Málaga maar ook hier geldt dat deze niet plaatsvonden in het toerisme maar bij families, bij jongeren na het uitgaan en tijdens het werk. Aan de kust van de provincie Almería, Granada, Cádiz en Huelva is verder niets aan de hand.

Ook op de Balearen eilanden zijn enkele corona-uitbraken maar de situatie is ook daar onder controle en er is geen reden tot paniek. Het klopt dat een Duitse familie besmet is geraakt tijdens de vakantie op Mallorca maar de kans is groot dat dit gebeurd is omdat deze familie zich niet aan de regels heeft gehouden van het dragen van een mondkapje, 1,5 meter afstand en handen wassen/desinfecteren.

Op de Canarische Eilanden is het rustig wat betreft de corona-uitbraken en die brandhaarden die gemeld worden zijn klein, lokaal en vinden plaats bij families en/of het werk maar niet in toeristische gebieden.

Safe

We kunnen concluderen dat Spanje een veilig vakantieland is en de kans op een mogelijke besmetting is net zo groot als in Nederland of België. Alles draait erom of je de regels respecteert en het mondkapje draagt, de 1,5 meter afstand aanhoudt en regelmatig de handen wast/desinfecteert. Probeer daarnaast grote mensenmassa’s te voorkomen en dan komt het allemaal goed. Laat je niet teveel beïnvloeden door de negatieve berichtgeving maar houdt jezelf op de hoogte en neem de eigen verantwoordelijkheid waarbij het gezond verstand ook belangrijke rollen spelen.

(Bron: SpanjeVandaag 30/07/2020)