Belangrijke updates inzake het corona virus in Spanje

Belangrijke updates inzake het corona virus in Spanje

Belangrijke updates inzake het corona virus in Spanje

Een periodieke update van de voornaamste gebeurtenissen en maatregelen met betrekking tot het corona-virus in Spanje.

BIJ JE REIS NAAR SPANJE HEB JE NODIG
  • Een negatieve PCR-test (max. 72u oud)
BIJ JE REIS NAAR BELGIE HEB JE NODIG
  • Een eventuele quarantaine en testen kunnen opgelegd worden. Dit is afhankelijk van de antwoorden op het PLF-formulier, je krijgt hiervan een bericht.
BIJ JE REIS NAAR NEDERLAND HEB JE NODIG
BIJ JE REIS DOOR FRANKRIJK HEB JE NODIG
  • Sinds 3 mei 2021 zijn de beperkingsmaatregelen rond verplaatsingen overdag opgeheven en is een verplaatsingsattest niet meer vereist tussen 6.00 uur en 19.00 uur. Een avondklok blijft evenwel ingesteld van 19.00 uur tot 6.00 uur over het volledige Franse vasteland.
ALGEMENE MAATREGELEN IN SPANJE
  • Mondmaskers: voor iedereen vanaf 6 jaar is dit verplicht zowel binnen als buiten, ook in het openbaar vervoer. In de auto verplicht indien samen met personen buiten het huishouden.
  • Afstand: 1,5 – 2 meter afstand houden (ook aangeraden bij kinderen vanaf 6 jaar). Er geldt rookverbod in de open lucht indien er minder dan 2 meter afstand is (op straat en terrassen).
INTERESSANTE LINKS

UPDATES

1 september 2021
Andalusië en Balearen verlengen openingstijden horeca vanwege verbeterde situatie
Vanaf 6 september geleidelijke beëindiging regionale corona-maatregelen Valencia regio

7 augustus 2021
Huidige corona-maatregelen Spanje per regio in een overzicht

21 mei 2021
Gevaccineerde Nederlanders en Belgen mogen vanaf 7 juni Spanje binnenkomen zonder PCR-test.

21 mei 2021
Europees Parlement en EU-landen akkoord over EU Digitale Covid-certificaat vanaf 1 juli

20 mei 2021
De belangrijkste huidige corona-maatregelen in Spanje worden hier nog eens opgesomd.

15 april 2021
Verbod niet-essentiële reizen vervalt op 19 april in België maar reizen wordt afgeraden. Hier meer.
Spanje verlengt na 9 mei de noodtoestand niet en regio’s nemen eigen beslissingen. Hier meer.

9 april 2021
Huidige corona-maatregelen verlengd met kleine aanpassingen. Meer info over de regio’s Valencia en Andalousië.

1 april 2021
Spaanse politie begonnen met PCR-test grenscontroles, lees hier verder.

26 maart 2021
Bekijk hier de recentste update van de maatregelen per Spaanse regio.

19 maart 2021
Op verschillende luchthavens zijn al corona testen mogelijk, meer info hier.

14 maart 2021
Hier een update van de huidige maatregelen per regio in Spanje.

07 maart 2021
Recente verlengingen van de maatregelen in België en Nederland.

25 februari 2021
Minder verplichtingen voor Nederlanders bij een terugkeer vanuit Spanje. Hier meer.

12 februari 2021
Voor de huidige corona-maatregelen per regio klik hier.

1 februari 2021
Reizen door Frankrijk alleen nog met een nagatieve PCR-test.
Hier meer informatie.

24 januari 2021
Nieuwe corona-maatregelen regio Valencia vanaf maandag, lees hier meer.

21 januari 2021
Nieuwe situatie voor reizen van Spanje naar Nederland vanaf 23 januari, hier meer informatie.

19 januari 2021
Verstrengde maatregelen voor de Costa del Sol en in de Valencia regio.

13 januari 2021
Een update van de maatregelen in Spanje per regio vind je hier.

13 januari 2021
Nederland verlengt zijn maatregelen, lees hier meer.

7 januari 2021
Update corona-maatregelen per regio in Spanje. Lees meer.

24 december 2020
Vanaf 29 december nu ook verplichte PCR-test om Nederland binnen te komen. Lees meer.

23 december 2020
Diverse Spaanse regio’s tijdens kerst-lockdowns alleen met document te bereiken. Ontdek hier welke Spaanse regio’s.

15 december 2020
Vergaande lockdown in Nederland en reizen naar Spanje, hier meer.

14 december 2020
Hier een overzicht van de corona-kerst-maatregelen per regio in Spanje.

24 november 2020
Vanaf nu mag je Spanje alleen nog binnenkomen met een negatieve PCR-test. Hier meer info.

22 november 2020
Andalusië is de eerste regio die de huidige corona-maatregelen verlengd heeft tot 10 december. Meer details vind je hier.

13 november 2020
Wie weldra Spanje binnen komt is verplicht over een negatieve PCR-test te beschikken. Lees hier meer over.

11 november 2020
De regio Valencia zal de lockdown met een week verlengen, hier meer info.

9 oktober 2020
Op dit moment hebben de de regio’s een gehele, dubbele, gedeeltelijke of (nog) geen lockdown. Hier een overzicht van lockdowns in Spanje.

26 oktober 2020
Sinds zondagavond 25 oktober een avondklok waarbij het tot 9 november (en waarschijnlijk langer) het niet is toegestaan om tussen 23 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens op straat te zijn. De autonome regio’s mogen de tijdstippen echter aanpassen en daarom hier een kort overzicht.

25 oktober 2020
Vandaag is in Spanje een speciale ministerraad bijeen gekomen en heeft beslist een nieuwe noodtoestand af te kondigen. Wat dit inhoudt kan je hier lezen.

8 oktober 2020
Minder dan 1% van de vakantiegangers in Spanje raakte besmet met corona. Hier meer informatie van het toeristisch onderzoek van Braintrust.

4 oktober 2020
7 op de 10 buitenlandse toeristen heeft zich corona-veilig gevoeld. Lees hier het overzicht van een enquete gedaan door Jetcost.

1 augustus 2020
Als gevolg van de stijging van het aantal besmettingen heeft België het reisadvies voor Spanje verstrengd. Welke regio’s hebben code rood of oranje? Is voor jouw regio aldus het risico beperkt? Lees het hier.

19 augustus 2020
Ook Spanje zit met een tweede coronagolf, alleen is de situatie anders dan maanden geleden. Er wordt meer gecontroleerd met 3.715 nieuwe positief geteste personen in 24 uur tijd als gevolg. Klik hier voor het volledige artikel.

30 juni 2020
Is Spanje een corona-veilig vakantieland?
Veel Nederlanders en Belgen staan op het punt om op vakantie te gaan (of zijn al op vakantie) naar Spanje. Maar de corona-crisis en vaak tegenstrijdige berichten in de internationale pers zorgen ervoor dat veel vakantiegangers niet meer weten waar ze aan toe zijn.
Hier meer informatie.

21 juli 2020
Als je op een terras zit in Spanje moet je ook een mondkapje dragen.
Lees hier meer.

15 juni 2020 – BREAKING NEWS!
Tijdens de wekelijkse videovergadering met alle autonome regioregeringen heeft premier Pedro Sánchez bekend gemaakt dat Spanje niet op 1 juli maar op 21 juni de grenzen voor de Schengenlanden opent. Lees hier het artikel.

2 juni 2020
Zeer goed nieuws! Voor het eerst sinds lange tijd is er geen enkel corona-dode te melden. Dit geeft hoop voor de directe toekomst.

24 mei 2020
De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft meegedeeld dat buitenlandse toeristen in juli weer naar Spanje zouden kunnen. Meer hierover lees je in ons desbetreffend artikel.

3 mei 2020
Gisteren 3 mei is een verdere versoepeling uitgewerkt en in een 4-fasenplan gegoten. Een overzicht in tijd en maatregelen kan je nalezen in het 4 fasen plan naar het nieuwe normaal.

Dit fasen plan ons als vastgoedmakelaar in Spanje al een klein beetje werkruimte. Wat dit momenteel voorstel staat te lezen in dit artikel.

1 mei 2020
Vanaf morgen mag men weer wandelen, fietsen en sporten in Spanje.

De minister van Volksgezondheid maakte donderdagmiddag om 18:15 uur de regels bekend om vanaf zaterdag 2 mei naar buiten te mogen gaan maar hij herinnerde iedereen eraan dat Spanje nog lang niet coronavirus-vrij is en dus moet iedereen verantwoordelijk omgaan met deze nieuwe versoepelingen. Iedereen is nu verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat met de vrijheid die men nu krijgt het aantal besmettingen niet weer gaat stijgen.

Tijdens alle activiteiten dient men de social distance ofwel veiligheidsafstand van ten minste 1,5 tot 2 meter respecteren. Daarnaast is het dragen van mondkapjes of mondneusmaskers niet verplicht maar wordt het wel ten zeerste aangeraden.

30 april 2020
Mag je naar Spanje reizen?
Het is belangrijk te beseffen dat er op dit moment in zijn algemeenheid niet gereisd kan worden naar Spanje zolang de maatregelen van kracht zijn die onder de noodtoestand zijn afgeroepen (voorlopig tot 10 mei). Er is bijna geen vliegverkeer tussen beide landen operationeel en verplaatsing naar Spanje zal hoofdzakelijk via de weg moeten plaatsvinden. De Spaanse grens is onder de afgekondigde maatregelen gesloten voor inkomend verkeer, met uitzondering van Spanjaarden en buitenlandse residenten.

Om Spanje binnen te komen (via een vliegveld of haven of over de weg) dien je te voldoen aan enkele voorwaarden zoals dat je de Spaanse nationaliteit moet hebben of dat je een (buitenlandse) resident bent, in Spanje woonachtig bent en op weg bent naar je hoofdverblijf (dus geen vakantiewoning).

Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs (alleen een NIE-nummer is niet genoeg). Met 100% zekerheid kunnen wij niet zeggen of een kopie van dit bewijs genoeg is maar waarschijnlijk zal men bij de grenscontroles de originele documenten willen zien.

26 april 2020
De noodtoestand in Spanje is officieel op zaterdag 25 april voor de derde keer verlengd tot 10 mei maar omdat er dagelijks dalingen worden geregistreerd in het aantal op COVID-19 positief geteste personen kan er wellicht al op 2 mei worden begonnen met een versoepeling van enkele maatregelen voor volwassenen.

Zo maakte premier Pedro Sánchez zaterdagavond bekend dat volwassenen vanaf 2 mei naar buiten mogen gaan om individueel te sporten (hacer deporte de forma individual) of een wandeling te maken met de persoon met wie men samenleeft in dezelfde woning. Dit alles op voorwaarde dat de ontwikkeling van de pandemie gunstig is wat betreft het aantal besmettingsgevallen. Het is de minister van Volksgezondheid die uiteindelijk beslist over het hoe, wat en wanneer.

Verder maakte de premier bekend dat op dinsdag tijdens de wekelijkse ministerraad het de-escalatieplan (desescalada) voor de geplande exit-strategie goed wordt gekeurd. De maatregelen om uit de noodtoestand te komen zullen over de hele maand mei verspreid worden terwijl dit in juni verlengd kan worden indien nodig. Op dinsdag zal meer informatie worden gegeven over hoe het verder moet in Spanje.

17 april 2020
Er wordt her en der gezegd dat Spanje tot eind augustus de grenzen zou dicht houden voor buitenlandse toeristen. Dit is tot op dit moment nog niet beslist door de Spaanse regering en is fake news. Wat wel beslist is inzake de grenzen kan je hieronder lezen onder 11 april. De mogelijkheid kan maar dit is slechts één van de pistes die besproken worden worden net als diverse andere pistes die wel of niet genomen kunnen worden.

1 april 2020
De Spaanse regering heeft besloten om de sluiting van de landsgrenzen voor inkomend verkeer met 14 dagen te verlengen. Dit geldt tot 26 april met de mogelijkheid om later verder te verlengen.

10 april 2020
De recente cijfers laten zien dat het aantal besmette en overleden patiënten afneemt en het aantal genezen corona-patiënten toeneemt.  Dit is redelijk hoopvol maar men is erin Spanje nog lang niet. Elke dag zijn er nog steeds duizenden mensen die als besmet geregistreerd worden en zijn er honderden mensen die overlijden door/met het coronavirus en moeten dagelijks tientallen personen opgenomen worden op de intensive care afdelingen.

De maatregelen worden lichtjes aangepast waardoor arbeiders van niet essentiële werkzaamheden en beroepen vanaf maandag 13 of dinsdag 14 april weer mogen gaan werken, evenwel onder strikte voorwaarden met inachtneming van de onderlinge afstand tussen personen en het dragen van mondmaskers.

3 april 2020
Het is duidelijk dat de situatie nog niet onder controle is. Het aantal besmettingen per dag en hierdoor ook het aantal doden per dag overstijgen de aantallen van de dagen ervoor. Het dodenaantal heeft zelfs een triest cijfer van 10.000 overschreden. Dat de genomen maatregelen verder behouden worden is het minste dat kan gebeuren. De Spaanse vastgoedsector ligt hierdoor ook zo goed als stil. Uw Huis in Spanje werkt door en blijft bereikbaar via telefoon en e-mail, een virtuele zoektocht kan altijd via onze zoekpagina’s.

17 maart 2020
De vliegvelden en havens van de Belearen worden gesloten voor inkomende passagiers. Er zijn wel nog vertrekkende vluchten bedoeld voor buitenlandse toeristen en vrachtverkeer wordt ook nog toegelaten voor de bevoorrading van o.a. supermarkten.

16 maart 2020
Spanje heeft besloten de grenzen te sluiten. Bij de grensovergangen worden opnieuw grenscontroles ingevoerd en het land heeft de Schengen overeenkomst tijdelijk opgeheven.

Het aantal besmette personen is ondertussen enorm crescendo gegaan naar 9.430 in de loop van de namiddag. Zo is ook het aantal covid 19-doden op een week tijd exponentieel gestegen naar 336. In praktisch alle gevallen van de overledenen gaat het om personen ouder dan 65 jaar met aandoeningen terwijl er slechts een klein deel van de besmette personen slecht aan toe is.

15 maart 2020
De Spaanse politie patrouleert op straat om te controleren of de bevolking zich aan de genomen maatregelen houdt. Noodzakelijk, want er zijn nog teveel mensen die doen alsof er niets aan de hand is.

14 maart 2020
De Spaanse regering kondigt de noodtoestand uit in Spanje. Hierdoor kan beroep gedaan worden op de civiele eenheid, politie en het leger in de strijd om het corona virus te beperken.

De buitenlandse grenzen en vliegvelden worden niet afgesloten maar het vervoer wordt gehalveerd.

Scholen, universiteiten en crèches worden vanaf maandag gesloten en dit tot eind maart. Alle festivals, manifestaties, sportevenementen, traditionele feesten, religieuze ceremonies inclusief begrafenissen zijn uitgesteld en mogen geen doorgang vinden de komende twee weken. Bruiloften mogen wel gevierd worden maar alle deelnemers dienen de veiligheidsafstand te respecteren. Bioscopen, het theater, opera, stierenvechten arena’s en bibliotheken mogen ook niet open zijn.

Alle winkels, bars, restaurants etc. worden met onmiddellijke ingang in het hele land gesloten maar voedsel aan huis leveren mag wel. Alle winkels, bars, restaurants etc. worden met onmiddellijke ingang in het hele land gesloten. Alleen supermarkten, winkels voor voedsel, drank, technologische en telecommunicatieapparatuur en andere essentiële artikelen mogen open blijven waarbij iedereen tenminste één meter van elkaar afstand dient te houden.

11 maart 2020
Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op het reisadvies voor Spanje aangepast. Het gaat niet om het hele land maar om de autonome regio’s Madrid, Baskenland en La Rioja waar de meeste besmettingen geregistreerd zijn en doden te betreuren zijn.

Het aantal besmette personen stijgt progressief naar 2.277 personen evenals het dodenaantal dat nu op 54 staat. In alle gevallen van de overledenen gaat het om personen ouder dan 70 jaar met aandoeningen terwijl er slechts een klein deel van de besmette personen slecht aan toe is.

6 maart 2020
Het aantal besmette personen is gestegen naar meer dan 380. Er zijn 6 personen als gevolg van het COVID-19 virus overleden, een 69-jarige man in Valencia, een 88-jarige man in Bilbao, een 99-jarige vrouw en een 76-jarige man in Madrid, een 87-jarige vrouw in Zaragoza en een 91-jarige man in Madrid.

4 maart 2020
Het Ministerie van Volksgezondheid heeft bevestigd dat er in Spanje een persoon is overleden als gevolg van het coronavirus, het betreft een 69-jarige man in een ziekenhuis in Valencia. De 69-jarige man was daarvoor naar Nepal gereisd en is daar waarschijnlijk besmet geraakt met het coronavirus. Het vreemde is dat dit pas nu bekend wordt gemaakt, 20 dagen nadat deze man op 13 februari overleed.

29 februari 2020
Het aantal besmettingen in Spanje is opgelopen naar 41. Er zijn 10 besmettingen in de Valencia regio, 8 in Andalusië, 7 in de Madrid regio, 6 op de Canarische Eilanden, 4 in Catalonië, 2 in Castilië en León, 2 in Baskenland, 1 op de Balearen en 1 in Aragón.

25 februari 2020
In het zuiden van Tenerife in de badplaats Adeje worden rond de 1.000 toeristen in een hotel geïsoleerd. De reden daarvoor is dat een Italiaanse arts na opname in het ziekenhuis positief is getest op het gevreesde coronavirus. Onder de toeristen bevinden zich tenminste 110 Belgen die op het Canarische Eiland op vakantie zijn.