Geen 2G-maatregel en cororapassen in Spanje maar wel mondkapjes en anderhalve meter

Geen 2G-maatregel en cororapassen in Spanje maar wel mondkapjes en anderhalve meter

Geen 2G-maatregel en cororapassen in Spanje maar wel mondkapjes en anderhalve meter

Terwijl het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in diverse Europese landen zoals Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk enorm aan het stijgen zijn heeft Spanje daar nu (nog) geen last van. Niemand weet echt waar dit door komt maar sommige experts zeggen dat het aantal gevaccineerden erg hoog is in Spanje maar ook dat de handhaving, als een van de weinige EU-landen, van de anderhalve meter en mondkapjes regels daartoe hebben bijgedragen.

We hebben er al vaker over geschreven, terwijl Nederland en België de corona-regels weer hebben moeten aanscherpen, geldt dat in Spanje (nog) niet. Daar lijkt het erop dat de regels juist soepeler worden terwijl het aantal besmettingen slechts licht aan het stijgen is. En dat terwijl Spanje, op enkele autonome regio’s na, geen coronapassen heeft voor de horeca, evenementen of op de werkplek.

Er geldt dus geen plicht om een coronapas te laten zien als je naar een bar of restaurant wilt gaan in Spanje terwijl dit wel geldt in diverse regio’s zoals Catalonië en de Balearen om discotheken en andere nachthoreca binnen te mogen komen. Maar daarbij geldt nog steeds dat je moet laten zien of je gevaccineerd bent, negatief bent getest of hersteld bent van het coronavirus. Er geldt dus niet een zogenaamd ‘2G-maatregel’ wat is ingevoerd in delen van Duitsland en Oostenrijk.

De 2G-maatregel houdt in dat alleen nog gevaccineerden en mensen die zijn genezen van een coronabesmetting een QR-code kunnen krijgen. Een restaurant bezoeken of naar een bar of zelfs de kapper gaan als je alleen negatief bent getest kan dan niet meer. Over een soortgelijk systeem wordt ook in Nederland nagedacht maar dat zijn voorlopig nog plannen.

Een nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten heeft nu weer (opnieuw) laten zien dat de mondkapjes effectief zijn om een besmettingskans met 50% te reduceren. In Nederland heeft het RIVM nooit geloofd in mondkapjes en daar gaat het nu weer mis en zijn de mondkapjes recent weer op diverse plaatsen verplicht geworden. Zijn de mondkapjes de sleutel tot de cijfers in de bovenstaande landen of is dat toeval? In Spanje zijn de ‘mascarillas’ immer op praktisch alle plaatsen, behalve in de buitenlucht als de anderhalve meter gewaarborgd kan worden, nog steeds verplicht en zal dat waarschijnlijk ook zo blijven tot de lente van 2022.

(Bron: SpanjeVandaag 07/11/2021)