Er komt net zoals in andere landen op 26 juni een einde aan de mondkapjesplicht in Spanje

Er komt net zoals in andere landen op 26 juni een einde aan de mondkapjesplicht in Spanje

Er komt net zoals in andere landen op 26 juni een einde aan de mondkapjesplicht in Spanje

In Spanje is men al weken bezig met het bedenken van versoepelingen van de mondkapjesplicht in de publieke ruimte. Deze plicht tot het altijd dragen van een ‘mascarilla’ geldt in principe al in Spanje sinds juli 2020 maar vanaf zaterdag 26 juni voegt Spanje zich bij het rijtje landen waar het dragen van een mondkapje in de openlucht verleden tijd wordt.

De regels in Spanje zijn eigenlijk heel simpel, het mondkapje moet op enkele uitzonderingen na altijd gedragen worden voor personen vanaf 6 jaar, ook als de anderhalve meter gehandhaafd kan worden en ook in de openlucht.

Maar op vrijdag 18 juni heeft de premier van Spanje Pedro Sánchez bevestigd dat het
weekend van 19 en 20 juni het laatste weekend zal zijn in Spanje dat men in de openlucht (espacios exteriores) een mondkapje (mascarilla) moet dragen. Dat wil zeggen, vanaf zaterdag 26 juni geldt de de mondkapjesplicht in de openlucht ook wanneer de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden niet meer.

Hoe het dragen van een mondkapje er vanaf zaterdag 26 juni uit gaat zien in Spanje is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal alleen de verplichting tot het dragen van een mondkapje in de openlucht ook wanneer de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden komen te vervallen. Als de anderhalve meter fysieke afstand niet gehandhaafd kan worden moet net zoals in andere landen het mondkapje wel gedragen worden.

Omdat het nieuws erg recent is, is ook nog niet bekend wat er gaat gebeuren met de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, in de auto als passagiers niet- samenwonenden zijn, op kantoor, in winkels, in supermarkten, op terrassen, op het strand, in de natuur etc. In de loop van de volgende week zal daar waarschijnlijk meer over bekend worden gemaakt. Op donderdag 24 juni zal er een speciale ministerraad zijn waarna via een staatsbouletin BOE de mondkapjesplicht aangepast zal worden.

(Bron: SpanjeVandaag 18/06/2021)