Drievoudige gezondheidscontrole bij vliegvelden in Spanje

Drievoudige gezondheidscontrole bij vliegvelden in Spanje

Drievoudige gezondheidscontrole bij vliegvelden in Spanje

Het is niet om de lezers bang te maken voordat ze op reis gaan naar Spanje maar het onderstaande is bedoeld als nuttige informatie want je kunt beter voorbereid zijn dan achteraf zeggen dat je van niets wist. Als je vanaf 21 juni naar Spanje gaat reizen met het vliegtuig zul je op het vliegveld in Spanje te maken krijgen met een drievoudige gezondheidscontrole uitgevoerd door de medewerkers van Sanidad Exterior. Deze controles gelden op alle vliegvelden en bij alle havens van Spanje.

Diverse van deze maatregelen hebben we al eerder vermeld maar nu de datum van opening van de grenzen van Spanje voor de internationale reizigers steeds dichterbij komt heeft het Ministerie van Volksgezondheid de drievoudige gezondheidscontrole uitgelegd.

Vanwege deze controles die uitgevoerd gaan worden door zo’n 600 medewerkers bestaande uit artsen en verpleegkundigen van Sanidad Exterior, kan het gebeuren dat er langere rijen zullen zijn bij aankomst in Spanje. Dat is nu al gebeurd bij het vliegveld Madrid-Barajas waar het de laatste dagen extra druk was vanwege de uitgebreide gezondheidscontroles.

Controle 1:

Deze bestaat uit de controle van het verplichte formulier dat de reizigers bij zich moeten hebben. Het gaat om de zogenaamde ‘Public health passenger locator card’. Dit is een officieel document van de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt in principe door de luchtvaartmaatschappijen afgegeven voor/tijdens de vlucht.

Het formulier is ook HIER te downloaden zodat als je voorbereid wilt zijn je dit alvast gedeeltelijk thuis voor de reis kunt invullen (we raden aan om dit in tweevoud te doen, kan nooit kwaad).

Op de ‘Public health passenger locator card’ moet je o.a. het volgende invullen: de luchtvaartmaatschappij, vluchtnummer, stoelnummer en datum van aankomst.

Daarnaast moet je ook de achternaam, voornaam, mobiel telefoonnummer, adres in eigen land en tijdelijk verblijfadres in Spanje melden op dit document. Verder dien je contactgegevens in te vullen in geval van een noodsituatie en dien je de reisgenoten die familie zijn en die niet familie zijn op het document te vermelden.

Controle 2:

Bij aankomst in Spanje wordt bij elke reiziger, hetzij met mobiele hetzij met speciale camera’s, de lichaamstemperatuur gemeten. Is deze lichaamstemperatuur niet in orde dan wordt de persoon ter plaatse door een arts onderzocht. De normale temperatuur is ongeveer 37 graden maar als deze 38 graden of meer is dan is er sprake van koorts wat kan aangeven dat iemand ziek is geraakt door het coronavirus want bij ruim 80% van de geteste corona-patiënten is er sprake van koortsklachten.

Controle 3:

De derde controle die door het gezondheidspersoneel van Sanidad Exterior wordt uitgevoerd is een visuele controle. Het is ons niet helemaal bekend waar die uit bestaat.

Na de controle

Als je als passagier na aankomst alle drie de tests goed bent doorgekomen kun je van je verblijf gaan genieten. Is dat niet het geval en heb je bijvoorbeeld een te hoge lichaamstemperatuur of vindt de medewerker van Sanidad Exterior bij de visuele controle dat er een betere controle moet worden uitgevoerd, dan zal dat ter plaatse door een arts gebeuren.

Meent die arts dat er kans is op een besmette persoon dan wordt er meteen actie ondernomen en worden de regionale gezondheidsinstellingen gecontacteerd en kan een reizigers naar het ziekenhuis worden gebracht voor verdere controle.

PCR-tests

Ondanks dat sommige regiopremiers zoals in Madrid willen dat de Spaanse autoriteiten bij elke reiziger die Spanje binnenkomt een PCR-test uitvoert, sluit de minister van Volksgezondheid dat uit.

Omdat dit in de praktijk vanwege de tijd die het in beslag neemt en de kosten van een PCR-test hoog zijn is het massaal uitvoeren van deze corona-tests bij alle internationale passagiers een ondoenlijke zaak, aldus minister Illa.

Als bij de bovengenoemde gezondheidscontroles uiteindelijk blijkt dat een reiziger de corona-symptomen heeft, zal bij deze persoon wel een PCR-test worden uitgevoerd in het ziekenhuis.

Op de Canarische Eilanden en ook deels op de Balearen heeft men al eens aangegeven dat het ideale scenario zou zijn als reizigers in hun eigen land voordat de reis start naar Spanje PCR-tests laten uitvoeren.

Altijd verplicht

Zoals we al vaker hebben geschreven in diverse artikelen is het dragen van een mondkapje in Spanje ook vanaf 21 juni nog verplicht op die momenten en plaatsen waar de 1,5 meter social distance niet gewaarborgd kan worden (en dat zijn veel plaatsen en momenten).

In de terminals van het vliegveld in Spanje zijn mondkapjes altijd verplicht want de afstand is moeilijk te waarborgen, zowel in het vliegtuig als daarbuiten bij o.a. de kofferband, de controles etc.

Verder is de handhaving van de 1,5 meter social distance ook verplicht in Spanje.

(Bron: SpanjeVandaag 19/06/2020)