De steden van Spanje zien er stralender uit dan ooit voor Kerstmis

De steden van Spanje zien er stralender uit dan ooit voor Kerstmis

De steden van Spanje zien er stralender uit dan ooit voor Kerstmis

Kerstmis staat voor de deur en de prelude, de kerstverlichting, heeft de meeste steden in Spanje al bereikt, zodat de straten en gebouwen meer dan ooit stralen.

In het midden van de energiecrisis zullen de meeste Spaanse steden echter bezuinigen op hun kerstverlichting door deze eerder uit te schakelen, zoals Barcelona of Vigo, of door ook het aantal dagen te verkorten dat de verlichting aanstaat, zoals Sevilla, hoewel andere, zoals Madrid , zal de extra kosten op zich nemen om geen schade toe te brengen aan andere sectoren die het meest profiteren van consumptie tijdens deze feestdagen.

De Galicische stad Vigo heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en in 2022 wilde de burgemeester, Abel Caballero, de festiviteiten “over de hele planeet” aftrappen met het aansteken van miljoenen ‘led’-lampen tijdens een groots evenement vol met muziek en kunstsneeuw op 19 november.

Caballero bevestigde dat de stad meer dan 3.000 lichtmotieven, 400 versierde straten, 1.000 verlichte bomen, “de grootste boom met led-verlichting ter wereld”, de sneeuwpop “die drie meter is gegroeid”, de grote geschenkdoos of de gigantische bal. In totaal zullen ongeveer 11 miljoen LED’s “de hele planeet verlichten”.

DE HOOFDSTAD LICHT “GROOT” OP


Van zijn kant werd de kerstverlichting in Madrid vorige week donderdag ingehuldigd om Kerstmis te verwelkomen met 11 miljoen LED-lampen, die aanwezig zullen zijn op meer dan 230 locaties in de 21 districten en volledig zullen worden geleid met een hoge energie-efficiëntie, dit om de handel, de gastvrijheid en het toerisme van de stad versterken.

Bovendien is een van de belangrijkste nieuwigheden de grote 3D-kerststal die op de Plaza de Colón is geïnstalleerd. Het is een tien meter hoge figuur verlicht met in totaal 20.000 LED-lichtpunten. De kerstboom die in het centrum van Puerta del Sol staat, wordt op 4 december aangestoken, de datum waarop het plein helemaal vrij en volledig toegankelijk zal zijn.
De burgemeester, José Luis Martínez-Almeida, bevestigde dat de verlichting in de hoofdstad “zoals elk jaar zal worden gehandhaafd”, dat wil zeggen tot middernacht van maandag tot en met donderdag en nog een uur op vrijdag, zaterdag en zondag.

16 HEMELSE ENGELEN “LICHTEN OP” IN MÁLAGA

Zangeres Vanessa Martín heeft de leiding over de verlichting van de Malaga-kerst van 2022, die dit jaar over een 500-tal straten, pleinen en rotondes in de stad te zien zal zijn. Evenzo zal de verlichting met twee uur worden onderbroken om het bewustzijn van de noodzaak van energiebesparing te vergroten, tussen 18.30 uur en middernacht en in het weekend en de vooravond van feestdagen zal het worden verlengd tot twee uur ’s ochtends.

In Calle Larios nemen in totaal 16 ‘hemelse engelen’ het ‘kerstbos’ over “die Malaga aankleedt met elegantie, licht en kerst”. Deze vier meter hoge engelen hebben 12 meter lange staarten en zijn ontworpen met bruisende effecten, beginnend in warm wit en eindigend in puur wit, als paden die smelten als ze passeren en verfraaid worden met dichroïsche bladfonkelingen.

De muziek die in de show zal klinken is ‘Carol of the Bells’ en ‘Jingle bells’. Er zijn drie sessies per dag, behalve op 24 en 31 december. Deze zijn om 19.00 uur, 20.30 uur en 22.00 uur.

BARCELONA HEEFT VERLICHTING IN MEER DAN 100 KILOMETER STRATEN

Barcelona deed vorige week de kerstverlichting aan met de musicalshow ‘Anys Llums’, door het productiebedrijf La Brutal, voor honderden mensen met projecties op groot formaat op de Plaza Mayor in de wijk Nou Barris.

De lichten worden getoond in 104 kilometer van de stad, het Urquinaona-plein, de Paral·lel-laan en de Via Laietana blijven verlicht, en de gemeentelijke markten zijn ook versierd met een budget van ongeveer 80.000 euro.

Barcelona herneemt dit jaar zijn kerstverlichtingsmodel ontworpen voor Plaza Catalunya, Aragó straat en Gran Via de les Corts Catalanes ontworpen door Estudi Antoni Arola en dat vorig jaar werd uitgebracht met als doel om van de kerstverlichting “een nieuw icoon van de stad” te maken “.

De uren dat de verlichting brandt, en dit tot 6 januari, zijn afhankelijk van de dagen: van zondag tot donderdag branden ze van 17.30 uur tot 22.00 uur; van vrijdag tot zaterdag van 17.30 uur tot 23.00 uur; op 31 december en 5 januari van 17.30 uur tot 01.00 uur en op 24 november van 18.30 uur tot middernacht.

ELK UUR EEN AUDIOVISUELE SHOW IN VALENCIA

De Plaza del Ayuntamiento de Valencia gaat verder met de nieuwigheden van de afgelopen kerstfeesten en biedt een audiovisuele show van 18.00 uur tot 21.00 uur, beide inbegrepen, met twee grote ballen met bewegende lichten en muziek.

In totaal worden er 142 sierelementen op lantaarnpalen geplaatst en wordt ook de bron van de Plaza de Sant Agustí verlicht. Evenzo zullen decoraties van minstens vijf meter hoog worden geplaatst in 13 wijken, twee meer dan tot nu toe: Patraix, Russafa, Campanar, Poblats Marítims, Benimaclet, Ciutat Vella, Rascanya, Sant Marcel·lí, Extramurs, Benicalap, Quatre Carreres, Camins al Grau en Olivereta.

Aan de andere kant zullen er 117 decoratieve bogen zijn in 27 straten, 94 bogen meer dan vorig jaar, 17 “Merry Christmas”-borden in steden en nog eens drie in stadswijken. Om van deze traditie te genieten, moet u rekening houden met de schema’s, die tijdens de festiviteiten variëren.

NIEUWE VERLICHTE STRATEN IN PALMA DE MALLORCA

De gemeenteraad van Palma is afgelopen woensdag overgegaan tot het aansteken van de kerstverlichting, die dit jaar zal beschikken over 282 kilometer slingers, 1.106 verlichte bomen, 964 middelgrote ballen en sterren, 1.048 grote ballen, 366 bogen, 1.105 spandoeken, zes tenten, twee bomen kleintjes, een grote boom, evenals een bal en een grote ster die de gemeenteraad in 2022 heeft verworven.

Als nieuwigheden, dit jaar 2022, zijn er nieuwe straten aangepakt en de kerstboom verhuist naar het Parc de ses Estacions, vanwege de werken die worden uitgevoerd in het Parc de la Mar.

Wat het energieverbruik van kerstverlichting betreft, schat Cort dat deze uitkomt op 173.500 kWh, acht procent meer dan in 2021, en ongeveer 40.000 euro gaat kosten.

Het kerstprogramma begon de vorige zaterdag op de Plaza de Zocodover in Toledo met een licht- en geluidsshow die de hele kerstperiode zal duren en meer dan 200 evenementen in alle wijken zal omvatten.

De verlichting in zijn geheel zal bestaan ​​uit 161 bogen, 246 lichtmotieven op de lantaarnpalen, vijf ‘Merry Christmas’-borden verspreid over de stad, elf kunstlichtbomen, 21 bijzondere lichtfiguren en een vermogen van 95.025 watt.

De belangrijkste nieuwigheid zal te zien zijn in Zocodover, naast de grote dennenboom in het centrum, waar deze licht- en geluidsshow elke dag zal plaatsvinden, die bedoeld is om “beetje bij beetje” ook geïntroduceerd te worden op de bruggen over de komende jaren.

(Bron: EPTurismo 03/12/2022)