De aanbevelingen van de EU om het toerisme te redden in Spanje

De aanbevelingen van de EU om het toerisme te redden in Spanje

De aanbevelingen van de EU om het toerisme te redden in Spanje

Veel mensen hadden waarschijnlijk gehoopt dat de Europese Commissie (EC) op woensdag zou aangeven of ze weer op vakantie kunnen gaan deze zomer of niet. Maar helaas heeft de EC daar geen direct antwoord op gegeven, geen data genoemd, niet aangegeven welke landen als ‘veilig’ gezien worden maar is de Commissie met aanbevelingen gekomen voor o.a. reisvouchers, quarantaines, de EU binnengrenzen en de wijze waarop men moet gaan vliegen.

De Europese Commissie heeft op woensdag aanbevelingen voor het vakantieseizoen gepresenteerd. Daarbij is het standpunt dat de EU-burgers recht hebben op vakantie maar dat een tweede corona-golf koste wat kost voorkomen moet worden. De EC roept de EU-lidstaten op om zo snel mogelijk en georganiseerd de grenzen tussen de EU-landen te openen voor het vakantieverkeer.

Spanje heeft op dit moment de grenzen te land, ter zee en in de lucht gesloten voor het buitenlands inkomend verkeer. Dat wil zeggen, er zijn sinds 17 maart weer grenscontroles ingesteld en het Schengen akkoord is tot tenminste 24 mei opgeschort. Aangezien de de-escalatiefase nog doorgaat tot eind juni is ook de kans groot dat de grenzen voor het buitenlandse verkeer nog gesloten zullen blijven tot eind juni.

Buitenlanders komen op dit moment alleen Spanje binnen als ze de Spaanse nationaliteit hebben, als ze getrouwd zijn met iemand die de Spaanse nationaliteit heeft of als een buitenlander officieel resident is in Spanje en naar zijn hoofdwoning reist.

In de lange lijst met EU aanbevelingen staat onder andere dat de reisbeperkingen en grenscontroles geleidelijk opgeheft moeten worden. Dat moet dan in eerste instantie gaan gebeuren tussen landen die in een soortgelijke corona-fase zitten. In het geval van Spanje zou het voor de landsgrenzen gaan over Frankrijk en Portugal terwijl Spanje door de lucht met meerdere landen verbonden kan worden. De EC pleit voor een betere coördinatie tussen de landen bij het bepalen van het grens- en vakantiebeleid waarbij er geen sprake mag zijn van discriminatie tussen landen en EU-burgers.

Corona-paspoort

Er wordt al geruime tijd gesproken over ‘corridors’ ofwel veilige luchtwegen tussen twee of meerdere landen. De EC wil daar echter niet over spreken en spreekt meer over het openen van de circulatie tussen de landen. Verder is de EC geen voorstander van een zogenaamde corona-paspoort of immuniteitspaspoort. Zo’n paspoort zou hoofdzakelijk te maken hebben met de mate van immuniteit van een toerist of reiziger maar er is nog veel te weinig bekend over de immuniteit in deze corona-crisis.

Quarantaine

vanaf 15 mei wordt het in Spanje verplicht voor elke reiziger (Spaans en buitenlands) die vanuit het buitenland Spanje binnenkort daarna 14 dagen in een thuisquarantaine te gaan. Deze regel geldt zolang de noodtoestand in Spanje van kracht is en heeft praktisch geen effect op buitenlandse toeristen omdat deze tijdens de huidige noodtoestand toch al niet naar Spanje kunnen reizen. De Spaanse regering heeft geen plannen om deze verplichte quarantaine voort te zetten na de noodtoestand of na de de-escalatiefase die eind juni moet eindigen.

De EC is geen voorstander van een verplichte quarantaine bij aankomst in een vakantieland. Dat is aan de ene kant ook logisch want in de praktijk is dat niet te handhaven.

Vervoer

De aanbevelingen van de EC hebben ook betrekking op het vervoer in vliegtuigen, in treinen en op zee waarbij het belangrijk is dat er zo min mogelijk contact is tussen de reizigers onderling en met het personeel. Daarbij dient daar waar mogelijk de passagiers dichtheid gereduceerd te worden waarbij de EU niet voorstelt om lege stoelen te hebben in de vliegtuigen. De EC ziet liever dat iedereen verplicht een mondkapje draagt en dat er andere hygiënische maatregelen worden getroffen.

Verblijf

Er moeten ook gezondheids protocollen komen voor hotels, B&B’s, Campings en andere accommodaties zodat de reizigers veilig kunnen verblijven in deze accommodaties. Deze protocollen moeten ook betrekking hebben op de wijze van en hoe men de maaltijden kan aanbieden in toeristische accommodaties, hoe men naar de stranden kan gaan en hoe men toeristische bezienswaardigheden kan bezoeken.

Vliegtuig vouchers

Er is veel te doen over de vouchers of tegoedbonnen die luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties aan hun klanten geven wanneer er vluchten en reizen niet zijn doorgegaan. Volgens de EC mag dat maar in een wet die voor de corona-crisis werd aangenomen hebben consumenten het recht op teruggave van het geld in plaats van een tegoedbon.

De EC zegt “Volgens de EU-regels hebben reizigers het recht om te kiezen tussen tegoedbonnen of terugbetaling in contant geld voor geannuleerde transport tickets (vliegtuig, trein, bus / touringcar en veerboten) of reispakketten”.

Nederland wordt met deze waarschuwing en een brief van de EC op de vingers getikt omdat men in Nederland wil toestaan consumenten geen geld terug te geven maar vouchers uit te geven. Anders zouden bedrijven in ernstige financiële problemen komen. De EC zegt echter dat ook de burgers vaak al ernstige problemen hebben en het recht hebben op teruggave van hun geld is essentieel.

De EC zegt dus eigenlijk dat tegoedbonnen en vouchers mogen en een aantrekkelijk alternatief zijn bij het niet doorgaan van een reis maar consumenten hebben volgens een pre-corona wet recht op teruggave van hun geld bij annulering en dat kan en mag niet genegeerd worden.

(Bron: SpanjeVandaag 13/05/2020)