België lanceert coronapaspoort: je kan ermee reizen, maar bij terugkeer geldt het niet

België lanceert coronapaspoort: je kan ermee reizen, maar bij terugkeer geldt het niet

België lanceert coronapaspoort: je kan ermee reizen, maar bij terugkeer geldt het niet

Ons land zal het coronapaspoort op 16 juni al lanceren. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Tot 1 juli zal het paspoort nog niet overal bruikbaar zijn.

Op 1 juli treedt de Europese verordening in werking die de regels rond het coronacertificaat moet vastleggen. Vanaf dan zal je met de “coronapas” effectief vrij kunnen reizen tussen de verschillende Europese lidstaten. Zo’n pas kan je krijgen wanneer je gevaccineerd of getest bent, of wanneer je recent hersteld bent van een coronabesmetting.

Ons land heeft zijn technisch huiswerk voor de lancering al op orde en zal het coronapaspoort al vroeger op de bevolking loslaten. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bevestigt aan onze redactie dat het de bedoeling is om de pas al volgende woensdag ter beschikking te stellen via de overheidskanalen. Dat zou gepaard gaan met een grote communicatiecampagne.

Andere landen hebben wat meer tijd nodig en wachten tot 1 juli, het begin van de zomervakantie. Het Belgisch coronapaspoort zal je dus volgende week nog niet overal kunnen gebruiken. Wel zijn er op dit moment al landen, zoals Spanje, waar je enkel binnen kan als je getest óf gevaccineerd bent. Het coronapaspoort kan dan volgende week al dienen als officieel bewijs.

Hoe aanvragen?

Een COVID-certificaat

  • zal binnenkort digitaal opvraagbaar zijn via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op overheidssites zoals Mijn Burgerprofiel((opent in nieuw venster)) of mijngezondheid.be((opent in nieuw venster)). Om certificaten digitaal op te vragen heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
  • een vaccinatiecertificaat kunt u binnenkort ook op vraag per post toegestuurd krijgen. Hiervoor worden binnenkort per regio (Vlaanderen, Brussel, Wallonië) de infonummers bekend gemaakt. U moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week.

Zorg dat u tijdens uw reis naar het buitenland uw certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op uw smartphone of tablet bijvoorbeeld. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heeft u geen probleem als u onderweg geen internetverbinding heeft.

(Bron: Het Belang van Limburg / Website Vlaanderen 10/06/2021)